Från Kinas högkvarter Peking har ordern gått ut till tyska däckföretaget Continental att bojkotta Litauen, rapporterar Reuters.

ANNONS

Nyhetsbyrån berättar med hänvisning till två källor att den tyska bildäcks- och reservdelstillverkaren Continental fått order från Peking att inte använda delar tillverkade i Litauen.

Kina retar sig på att Litauen tagit parti för Taiwan i sina frihetssträvanden mot den kinesiska staten och Taiwan har även öppnat ett representationskontor i Litauens huvudstad Vilnius.

Enad politisk front till stöd för Taiwan

Den baltiska statens styrande koalition har enats om ge de ”som kämpar för frihet” i Taiwan stöd vilket fått Kina att begränsa sina diplomatiska band till Litauen.

Tyska Continental har produktionsanläggningar i Litauen, som enligt Reuters tillverkar fordonsdörr- och sätesregulatorer och andra elektroniska delar som går på export globalt, däribland till Kina.

Kina förnekar att man sett press på Continental att bojkotta Litauen, men står fast vid sin kritik mot landet för sitt ställningstagande för Taiwan.

Detta har enligt Kinas utrikesdepartement fått kinesiska företag att se på litauiska företag som icke pålitliga partners.

Continental har avböjt helt att kommentera Reuters uppgifter.

ANNONS
ANNONS

Läs även: USA och Taiwan i nya samtal – frihandelsavtal [Dagens PS]

Läs mer: Ny rapport: Kina utökar snabbt kärnvapen [Dagens PS]

Läs vidare: Konflikten som kan få stopp på hela industrin [Dagens PS]