Dagens ledarkoll handlar om demokratin, om daltandet med de kriminella, om ersättningen för de arbetslösa och om att Sverige är som USA på 1930-talet.

ANNONS

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Ja, nej eller avstå?

Dagens Industri ger oss en grundläggande liten lektion i demokrati, anno 2018: ”Den här hösten har svenska folket blivit varse att vid en statsministeromröstning får det samma resultat om man trycker på grön knapp (”ja”) som om man trycker på gul (”avstår”). Den enda regeln är att ett förslag till statsminister förkastas om 175 ledamöter eller fler tycker på röd knapp (”nej”).”

Daltandet med de kriminella

En gång i tiden (för fem år sedan) blev man jagad för en sådan här text. Nu publiceras den på Expressens ledarsida: ”Gång på gång visar samhället prov på en häpnadsväckande naivitet i förhållande till grovt kriminella. Det sänder helt fel signaler till andra ungdomar.”

Dyrt vara arbetslös i Sverige

NSD skriver om situationen för de arbetslösa: ”Det finns en föreställning om att ersättningen till arbetslösa är väldigt generös i Sverige. Det stämmer inte. I själva verket är arbetslöshetsersättningen i de flesta jämförbara länder mer generös än i vårt land.”

Sverige – som USA på 1930-talet

GP skriver att situationen när det gäller gängkriminaliteten i Sverige liknar den i USA på 1930-talet: ”Den amerikanske sociologen Paul G. Cresseys pionjärstudie över de italienska immigrantkvarteren i New York från 1932 beskriver en rad fenomen som vi känner igen idag.”

ANNONS
ANNONS

Dagens Snackis:

Makten och längtan efter den har varit central i vårt land hela hösten. Ibland känns allting som om folket ger bort denna makt. Vi har de ledare vi förtjänar.