Dagens PS

Kandidaterna som kan ta över efter Löfven

Löfven skatt ISK
Stefan Löfven anser att rika kan bidra mer i en kommentar om höjd skatt på ISK. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 02 maj 2021Publicerad: 02 maj 2021

Spekulationer om vem som har starkast chans att ta över efter Stefan Löfven som S-ledare har redan börjat sprida sig. Fokus listar de möjliga kandidaterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Löfven har själv sagt att han kommer att sitta kvar som partiledare över nästa val. Om han skulle sitta kvar ända till 2024 kommer han ha suttit på posten i 12 år, vilket är längre än tiden som både Ingvar Carlsson och Göran Persson satt. Frågan är vem som kommer att ta över när han väl väljer att sluta. 

Finansminister Magdalena Andersson ser en inbromsad tillväxt i Sverige framför sig. (Foto: TT)

Finansminister Magdalena Andersson. (Foto: TT)

Magdalena Andersson

Som finansminister har Magdalena Andersson fått internationell beröm för att hon fört landet igenom svåra kriser. Om hon skulle ta över skulle hon bli Socialdemokraternas andra kvinnliga partiledare, efter Mona Sahlin. Andersson har dock ingen stark anknytning till partiet och uppfattas av vissa väljare som arrogant.

Mikael Damberg

Inrikesminister Mikael Damberg. (Foto: TT)

Mikael Damberg

ANNONS

Till skillnad från Andersson har Mikael Damberg en starkt etablerad roll inom partiet och är dessutom rutinerad inom många politiska områden. Frågan är om han i väljarnas ögon har en tillräckligt stark profil och om han kopplas allt för mycket till Stockholms län.

Ardalan Shekarabi

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. (Foto: TT)

Ardalan Shekarabi 

Ardalan Shekarabi sticker ut i mängden just för att han profilerat sig mest av alla kandidaterna. Väljare uppfattar honom som energisk, och han fungerar väl i debatt mot SD. Precis som Damberg riskerar dock Shekarabi att associeras för mycket med sitt län, Uppsala, och hans tidigare skandaler inom SSU hjälper inte. 

Anders Ygeman.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. (Foto: TT)

Anders Ygeman

ANNONS

Anders Ygeman skulle kunna ta över efter Löfven tack vare sina erfarenheter i riksdagen och skicklighet i att formulera korta, tydliga svar på svåra frågor. Det som skulle kunna arbeta emot honom är hans status som stockholmare och det faktum att han på senare tid blivit lite undanskuffad.

Lena Hallengren

Socialminister Lena Hallengren. (Foto: TT)

Lena Hallengren

Precis som Ygeman har Lena Hallengren stark erfarenhet inom riksdagen, och dessutom har hon blivit känd landet runt i och med hennes offentliga roll under pandemin. Hennes cancerbesked skulle dock kunna leda till att hon tackar nej till mer ansvar. 

Wild cards

Andra som skulle kunna ha en chans är Morgan Johansson, Ann Linde, Annika Strandhäll och Aida Hadzialic.

Läs hela artikeln här.

ANNONS

Läs mer: Fastighetsskatten utlöser rosornas krig 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS