Spekulationer om vem som har starkast chans att ta över efter Stefan Löfven som S-ledare har redan börjat sprida sig. Fokus listar de möjliga kandidaterna.

ANNONS

Löfven har själv sagt att han kommer att sitta kvar som partiledare över nästa val. Om han skulle sitta kvar ända till 2024 kommer han ha suttit på posten i 12 år, vilket är längre än tiden som både Ingvar Carlsson och Göran Persson satt. Frågan är vem som kommer att ta över när han väl väljer att sluta. 

Finansminister Magdalena Andersson ser en inbromsad tillväxt i Sverige framför sig. (Foto: TT)
Finansminister Magdalena Andersson. (Foto: TT)

Magdalena Andersson

Som finansminister har Magdalena Andersson fått internationell beröm för att hon fört landet igenom svåra kriser. Om hon skulle ta över skulle hon bli Socialdemokraternas andra kvinnliga partiledare, efter Mona Sahlin. Andersson har dock ingen stark anknytning till partiet och uppfattas av vissa väljare som arrogant.

Mikael Damberg
Inrikesminister Mikael Damberg. (Foto: TT)

Mikael Damberg

Till skillnad från Andersson har Mikael Damberg en starkt etablerad roll inom partiet och är dessutom rutinerad inom många politiska områden. Frågan är om han i väljarnas ögon har en tillräckligt stark profil och om han kopplas allt för mycket till Stockholms län.

Ardalan Shekarabi
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. (Foto: TT)

Ardalan Shekarabi 

Ardalan Shekarabi sticker ut i mängden just för att han profilerat sig mest av alla kandidaterna. Väljare uppfattar honom som energisk, och han fungerar väl i debatt mot SD. Precis som Damberg riskerar dock Shekarabi att associeras för mycket med sitt län, Uppsala, och hans tidigare skandaler inom SSU hjälper inte. 

Anders Ygeman.
Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. (Foto: TT)

Anders Ygeman

Anders Ygeman skulle kunna ta över efter Löfven tack vare sina erfarenheter i riksdagen och skicklighet i att formulera korta, tydliga svar på svåra frågor. Det som skulle kunna arbeta emot honom är hans status som stockholmare och det faktum att han på senare tid blivit lite undanskuffad.

Lena Hallengren
Socialminister Lena Hallengren. (Foto: TT)

Lena Hallengren

Precis som Ygeman har Lena Hallengren stark erfarenhet inom riksdagen, och dessutom har hon blivit känd landet runt i och med hennes offentliga roll under pandemin. Hennes cancerbesked skulle dock kunna leda till att hon tackar nej till mer ansvar. 

Wild cards

Andra som skulle kunna ha en chans är Morgan Johansson, Ann Linde, Annika Strandhäll och Aida Hadzialic.

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln här.

Läs mer: Fastighetsskatten utlöser rosornas krig