På en selfie på Facebook raljerade på måndagen Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) tillsammans med jämställdhetsminister Åsa Regnér och Helene Hellmark Knutsson, ministern för högre utbildning och forskning, över Jan Björklunds kritik mot slöjan, som Liberalernas ledare anser är en symbol för manligt förtryck av kvinnor inom hederskulturen och där det finns exempel, även i Sverige, på kvinnor som mördats efter att ha kastat slöjan.

ANNONS

DagensPS.se var tidigt ute i den svenska pressen att berätta om statsrådets tillsynes omdömes- och tanklösa utspel, som rev ner kommentarer som ”osmakligt”. Magdalena Anderssons – i det aktuella fallet – lättsinniga inställning till att kvinnor i Iran som trotsar slöjförbudet bestraffas med piskrapp ifrågasattes.

Nyheten om finansministerns klavertramp nådde även en iransk, kvinnlig journalist och grundare av den iranska kvinnoorganisationen My Stealthy Freedom, Masih Alinejad som hon heter.

Masih Alinejad blev bestört över den svenska regeringsföreträdarens jämförelse mellan hatten och slöjan, även EU- och handelsminister Ann Lindes val att bära en muslimsk huvudbonad under sitt besök i Iran kritiseras på Facebookgruppens hemsida: ”Genom att bära den obligatoriska slöjan (hijab) under ert besök i Iran stödjer ni de förtryckarkrafter som berövar iranska kvinnor deras valfrihet.”

”Du kan göra narr av vår kamp, men jag skulle uppskatta om du förstod att vi pratar om en påtvingad slöja medan när du visar oss bilder med hattar så utövar du i själva verket din valfrihet. Du försöker sudda ut den enorma skillnad mellan den slöja som iranska kvinnor tvingas bära och ditt val att bära en hatt”, skriver Masih Alinejad i ett öppet brev till den svenska finansministern, där hon också undrar om Magdalena Andersson är seriös.

Magdalena Andersson plockade efter kritikerstormen bort sitt Facebookinlägg och kommenterade det hela så här:

”Jag inser att mitt tidigare inlägg blev missförstått.
Min avsikt var naturligtvis aldrig att förminska förtrycket av slöjtvång. Ingen ska tveka om att jag står upp för jämställdhet och kvinnors rättigheter. Regeringen har i alla kontakter med Iran lyft kvinnors situation och mänskliga rättigheter i landet.
Däremot försökte jag ironisera över att Jan Björklund valde att göra plakatpolitiska poäng på regeringens Iranbesök.
Det blev inte bra, det ber jag givetvis om ursäkt för.”

Magdalena Andersson var emellertid inte ensam bland ministrarna att häckla Björklund och att dra paralleller mellan hatten och slöjan. Under det fyra dagar långa statsbesöket från Kanada, som inleddes på måndagen, valde flera kvinnliga ministrar att ta emot gästerna i hatt. EU- och handelsminister Ann Linde publicerade en bild på Instagram där hon bär hatt, liksom socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. På bilden syns även utrikesminister Margot Wallström, dock utan hatt.

ANNONS
ANNONS

”Jag skäms över regeringens kvinnliga ministrar, bedrövligt att jämföra hatt med slöja”, dundrade Gulan Avci, ordförande för Liberala kvinnor, i Expressen.

MISSA INTE: Ministern hånar Björklunds slöjdebatt [DagensPS.se] >