Dagens PS

Ministern hånar Björklunds slöjdebatt

Finansministern gör sig lustig över slöjdebatten på sin Facebooksida. (Foto: skärmdump från Magdalena Anderssons FB-sida).
Finansministern gör sig lustig över slöjdebatten på sin Facebooksida. (Foto: skärmdump från Magdalena Anderssons FB-sida).
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 feb. 2017Publicerad: 20 feb. 2017

“Vad tycker Björklund om att kvinnliga statsråd måste ha hatt på sig vid statsbesök?” frågar finansministern raljerande Liberalernas ledare efter Björklunds utspel om att slöjan är en symbol för hedersförtryck där kvinnor som inte följer mannens “lag” i vissa fall riskerar att mördas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Slöjdebatten tog fart på nytt när handelsminister Ann Linde (S) bar den muslimska huvudbonaden i samband med ett officiellt besök i Iran tidigare i år.

Björklund har beskrivit det som “ett haveri för den feministiska utrikespolitiken” och i går, söndag, debatterade Jan Björklund slöjan som symbolik för hederskultur och kvinnoförtryck med skribenten och föreläsaren Bilan Osman på SVT:s Agenda.

“Jag vet att det är många kvinnor, både i Sverige och i den muslimska världen som frivilligt klär sig på det här sättet och då är det inte förtryck för dem. Men för en väldigt stor grupp så är det här påtvingat”, sade Björklund som fick mothugg av Bilan Osman.

Hon anser att Liberalernas ledare blandar ihop begreppen och drar paralleller mellan vissa muslimska länder, hedersförtryck, slöja och situationen i utsatta förorter, hon efterlyser en mer nyanserad syn på saken.

“Muslimska länder skiljer sig avsevärt ifrån varandra. Att prata om Saudiarabien och Iran och säga att det är samma sak som Tunisien och Marocko, eller Indonesien tycker jag är oansvarigt”, deklarerade Bilan Osman i SVT-programmet.

I juni fjol blev en 22-årig afghansk kvinna, mor till ett treårigt barn, strypt till döds på ett asylboende i Sverige sedan hon tagit av sig slöjan. Mannen som erkände gärningen avslutade dödandet med att knyta slöjan som kvinnan burit över hennes ansikte.

Två systrar till den mördade kvinnan berättade om att hon påtvingats ett kusingifte och hur hon misshandlades och dödshotades redan i Iran för att hon ville lämna maken, som i sin tur blev utskrattad för att hans fru kastat slöjan.

ANNONS

Ett graverande fall där en kvinna som överger slöjan alltså fick betala det högsta priset – med sitt liv – för att hon vägrade underkasta sig mannens krav.

Samtidigt häcklar nu alltså Magdalena Andersson, socialdemokratisk finansminister, liberalernas ledare för att han opponerat sig mot slöjan.

Statsrådet i regeringen gör politik av det hela på sin Facebooksida och för det får hon både ris och ros av sina följare:

“Är detta din inställning till att Iran i lag tvingar 40 miljoner kvinnor att bära slöja och bestraffar dem med 74 piskrapp om de bryter mot förbudet? Jag hoppas du fattar själv vilka signaler du sänder till de kvinnor som har flytt undan könsapartheidlagarna i Iran genom att skämta bort det”, skriver en av många kritiker på Anderssons Facebooksida.

“Vi kvinnor har på oss det vi vill och Björklund eller andra män ska inte lägga sig i det. Så snygga hattar ni har tjejer”, anser någon annan.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS