Dagens PS

”Farligare för freden än någon annan i världen”

(Foto: TT / Montage)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 07 apr. 2017Publicerad: 07 apr. 2017
USA avfyrade i natt missiler mot en syrisk flygbas. (Foto: TT)

USA avfyrade i natt missiler mot en syrisk flygbas. (Foto: TT)

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På fredagsmorgonen vaknar svenskar upp till nyheten att USA och Donald Trump har avfyrat 59 kryssningsrobotar mot den syriska Shayrat-flygbasen i Homs-provinsen som ett svar på tisdagens kemgasattacken.

Den amerikanska attacken väcker både förvåning och förskräckelse i världen, skriver TT som talat med Rysslandexperten Kristian Gerner som kallar Trump-regeringen för den farligaste av alla för världsfreden. Anledningen är att bombningarna ses som en direkt konfrontation med Ryssland som är starkt bunden till Assad-regimen.

”Det är en oerhört inkompetent amerikansk regering, och visar på en total oberäknelighet /…/ För världsfredens skull får vi hoppas att den ryska sidan agerar återhållsamt, och på något sätt kan finna en motåtgärd som visar att de vill göra något men inte trappa upp konflikten till direkt konfrontation med USA”, säger han till TT.

Senare på fredagsmorgonen rapporterar bland annat Bloomberg News, som citerar Interfax, att en talesperson för Kreml säger att Vladimir Putin ser missilangreppet som ”en aggression” mot en suverän stat och ett hinder för en gemensam internationell koalition mot terrorism. Enligt ordförande i Rysslands försvarsutskott kommer Putin att kalla till ett brådskande möte i FN:s säkerhetsråd i dag.

LÄS MER OM NATTENS BOMBNINGAR VIA LÄNKARNA NEDAN:

Ryssland vill ha snabbt FN-möte  >

Bombningar ”bryter mot internationell lag”  >

USA har avfyrat robotar mot Syrien  >

Iran fördömer USA:s attack  >

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS