Per Bolund (MP) anmäls till Konstitutionsutskottet för uttalanden han gjorde i november angående Swedbanks misstänkta penningtvätt.

ANNONS

Det är moderaten Mattias Karlsson (M) som gör anmälan då han anser att Bolund som finansmarknadsminister kan ha haft speciell insyn i Swedbank.

I en intervju med Dagens Industri 8 november sade finansmarknadsminister Per Bolund följande gällande den amerikanska statens utredning av Swedbank efter misstänkt penningtvätt:

”Vi har en dialog med myndigheter i många länder, däribland USA, och vi tycker inte att man ska varna för mycket eller ha för stor oro för att man skulle gå hela vägen till den typen av sanktioner. Det har skett vid något enstaka tillfälle på internationell nivå. Våra bedömningar, och det vi hör, är att det inte är något som är aktuellt när det gäller Swedbank.”

Anmälan från riksdagsledamoten Mattias Karlsson gjordes i torsdags. Han menar att Per Bolunds spekulation om Swedbanks omständigheter i det amerikanska rättsväsendet kan utgöra brottet otillbörlig marknadspåverkan.

Till Dagens Industri säger Karlsson i dag:

ANNONS
ANNONS

”Jag satte kaffet i vrångstrupen när jag läste artikeln, jag var tvungen att läsa den ett par gånger för att förstå vad syftet med de uttalandena var. Läser man artikeln är det väldigt tydligt att han har information som ingen annan på marknaden har.”

LÄS MER: Swedbanks öde – kan få miljardböter [Dagens PS] >