Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor (IMM), tar upp det känsliga ämnet i en debattartikel i Dagens Samhälle och pekar på hur vanligt det förmodligen är med den här typen av tjänster och gentjänster inom statliga och kommunala förvaltningar.

ANNONS

”Det riktigt farliga och det betydligt mer svårgreppade är den utbredda vänskapskorruption som inte kommer upp i offentlighetens ljus. Om vi skrapar lite på ytan är det inte osannolikt att vi anar en viss form av vänskapskorruption inom ramen för många olika beslutsprocesser, allt baserat på vänlighet och ett underförstått avtal om tjänster och gentjänster”, skriver Helena Sundén.

Hon poängterar hur viktigt det är att makthavarna inte glömmer bort vilka de är satta att företräde, nämligen allmänheten.

”Så vad ska då myndigheter och kommuner göra åt den verklighet de har att förhålla sig till? Ett ganska enkelt första steg är att prata om risken för vänskapskorruption och agera utifrån det faktum att politiker och offentliga tjänstemän, utifrån sina respektive roller, faktiskt är satta att förvalta allmänhetens förtroende.”

ANNONS
ANNONS

LÄS DEBATTARTIKELN: ”Prata om den riktigt farliga korruptionen” [Dagens Samhälle] ›