Den före detta EU-ledamoten för Kristdemokraterna ska enligt Dagens Nyheters granskning under sin tid i Europaparlamentet ha röstat emot kvinnors rätt till abort – vid 22 tillfällen. Nu får han stark kritik från flera håll.

ANNONS

Enligt Dagens Nyheter har Lars Adaktusson bland annat röstat nej till att fördöma Paraguays abortlagar, i anslutning till ett uppmärksammat fall där en 10-årig flicka som utsatts för våldtäkt inte fick göra abort.

Abortfrågan har senaste veckan varit högst aktuell, efter att staten Alabama klubbat igenom de strängaste abortlagarna i hela USA. Numera riskerar läkare 99 års fängelse om de utför en abort. Nu får Adaktusson kritik från flera håll i politiken, bland annat från sin partikollega Sara Skyttedal som skriver på sin Facebooksida: ”Jag skulle inte ha röstat som Lars Adaktusson”, och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor som tog till Instagram för att i en video förklara partiets linje i abortfrågan: ”Kristdemokraterna står bakom svensk aborträtt och det har vi gjort i flera decennier”, skriver hon.

Så här skriver utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter:

ANNONS
ANNONS

Och även Liberalernas partiledare Jan Björklund kritiserar Lars Adaktussons agerande:

Adaktusson tog till Facebook för att förklara sin ståndpunkt i abortfrågan. Han skriver bland annat att ”abortlagstiftningen bör beslutas nationellt, i enlighet med EU:s fördragstexter” och att det vid en graviditet finns två skyddsvärda personer. ”Därför ligger det i samhällets intresse att förebygga oönskade graviditeter”, fortsätter han i inlägget.