Dagens PS

De ska göra choklad av Tuborg och Carlsberg

Gör succé med alternativ choklad
De tre grundarna på plats i Köpenhamn. Nu tillverkar Endless Food närmare ett ton av Thic, chokladen som inte är choklad. (Foto: Pressbild)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 10 maj 2025Publicerad: 10 maj 2025

Det ska till ett danskt företag för att skapa den här produkten. Nu gör Endless Food Company i Köpenhamn choklad av en restprodukt från öl.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För nio år sedan kom den amerikanske kocken Maximilian Bogenmann till Köpenhamn. Han blev kvar där.

”Det här kanske inte är en utmaning för gourmetsegmentet, där kunderna är villiga att betala för bra choklad ändå, men på lång sikt kan det bli en utmaning för den del av branschen som gör ”vanlig” choklad”, förklarar Bogenmann, i dag vd för innovativa livsmedelsföretaget Endless Food, när Dagens näringslivs magasin Smak är på besök.

För något som ser ut som choklad och smakar som choklad men inte är det, är vad Endless Food tillverkar.

”I smak är det många som jämfört det med chokladen i adventskalendrar eller Kinder-ägg”, sävar Maximilian. ”Det tar vi som en komplimang”.

”Vi kaller det Thic, kort för This Isn´t Chocolate”, förklarar Bogenmann vars produkt på flera sätt ligger i tiden.

Prisuppgången på kakao har varit tydlig, samtidigt som trenden att tillverka av närodlat och närproducerat växer.

Priset förändrar chokladen: Kan vi leva utan kakao? Dagens PS

40 procent upp i pris i år

Ingen har kunnat undgå att notera att choklad blivit kraftigt mycket dyrare.

ANNONS

”Tidigare kunde en chokladfabrik handla ett ton kakao på råvarubörsen för samma pris som ett ton aluminium. Nu är priset på kakao i nivå med den något ädlare metallen koppar”, konstaterar Smak.

Maximilian Bogenmann drev tidigare en restaurang i Köpenhamn, tillsammans med Christian Bach, matnörd och marknadsförare, och Matthew Orlando, även han kock med rötterna i USA.

Orlando, med en bakgrund på globalt kända danska restaurangen Noma, kom till Danmark för att närmare få lära sig det nordiska köket.

ANNONS

Senaste nytt

Drev restaurang i sju år

Under sju år drev trion restaurangen Amass i Köpenhamn, ett flaggskepp för hållbart kök men med slutdestination hos konkursförvaltaren för två år sedan.

Med sig från det äventyret och in i det nya, Endless Food, tog de sin uppfinning Thic.

”Av förklarliga skäl är det svårt att göra något med choklad i Norden på lokala råvaror, vilket gick lite emot vårt koncept på Amass”, förklarar Bogenmann.

”Samtidigt ville vi inte ta bort choklad från menyn. Det kan man inte göra om man vill vara en ordentlig restaurang. Därför ägnade vi mycket tid åt att prova lokala råvaror som kunde ersätta kakaobönan”.

Hittade lösningen på bryggeriet

ANNONS

Lösningen hittade de hos det bryggeri som låg granne med restaurangen och som fick mycket mäsk över när de producerade öl.

Bryggerierna står kvar med restprodukten mäsk efter ölbryggningen, och det är denna mäsk de danska chokladföretagarna tagit tag i. Torkad och mald påminner den om kakaopulver.

Det har blivit ett framgångskoncept. Nyligen fick trion bakom Endless Food sammanlagt en miljon euro i utvecklingsbudget av statliga danska medel och Nordic Foodtech.

Att produkten ligger i tiden har även med klimatförändringar och extremväder att göra.

Enligt en studie från International Centre for Tropical Agriculture kan upp till 90 procent av de kakaodlingsområden som i dag finns i Ghana och Elfenbenskusten bli olämpliga för kakaoproduktion redan år 2050, på grund av klimatförändringarna.

Tillverkar ett ton i år

I år producerar hans företag nästan ett ton ”chokladimitation”. Förutom i Tims Cookies hos 7-Eleven i Danmark kan deras produkt hittas på restauranger i New York, Helsingfors och Lissabon likväl som på restauranger och i bagerier i Köpenhamn.

”Choklad är känslor, så vi ska inte ta chokladen ifrån människor, och vi ska inte höja pekfingret och säga: Tänk på koldioxidutsläpp. I stället ska vi se till att det finns choklad till alla trots höga priser på kakaobönor”.

För egen del tänker han inte heller sluta äta ”vanlig” choklad.

ANNONS

”Vi har alla en favoritchoklad, som vi måste få hålla fast vid. Min är Ferrero Rocher. Den köpte mamma åt mig när jag ville ha något extra”.

Så tog en chokladbit från Dubai världen med storm. Dagens PS

Brist på kakao hotar kända pralinen: “Hantverk går förlorade”. Realtid

Matpriserna rusar – kaffe och kakao värst. E55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS