Dagens PS

Därför slutar företag anmäla brott

Färre vågar anmäla när polisen läcker
Läckor inom polisen gör att färre kommer att våga anmäla brott framöver, tror sakkunniga. På sex år har mer än 500 läckor inom polisen identifierats. (Foto: Christine Olsson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

Läckor inom polisen riskerar att göra så att färre företagare vågar anmäla brott, menar Bo Wennström, professor i rättsvetenskap.

ANNONS
ANNONS

Under den senaste tiden har vi sett mängder av rubriker om poliser och anställda inom rättsväsendet som läcker information till kriminella.

När Svensk handels säkerhetsexpert Erik Mangen nyligen deltog i ett seminarium om handelns betydelse i utsatta områden, var anmälningsfrekvensen av brott en aspekt.

”Har förbisetts”

”Handeln har förbisetts som trygghetsskapare i utsatta områden”, menade två forskare från Lund, Cecilia Cassinger och Ola Thufvesson, som presenterade sina rön vid seminariet.

Nu menar Bo Wennström, professor emeritus i rättsvetenskap vid Uppsala universitet, att läckorna inom polisen är allvarligt för företagare i största allmänhet.

”Det är en oroande utveckling. Jag själv har faktiskt undvikit att anmäla brott vid flera tillfällen”, säger han hos TN.

ANNONS

Senaste nytt

Inte förvånad

Wennström är upprörd men inte förvånad.

ANNONS

”Jag är inte förvånad över de uppgifter som har framkommit. Det är en oroande utveckling och jag skulle säga att det har blivit värre de senaste fem åren”, konstaterar han och relaterar till att det ”alltid” funnits läckor inom polisen.

”Det är klart att det är svårt att återge några exakta siffror och Polismyndigheten vill inte prata så mycket om det heller. Men tittar man i Europols rapporter är det tydligt att problemet har blivit vanligare”, säger han.

”Till stor del beror det på att vi har fått en mycket mer klanbaserad kriminalitet. Då kommer familjen eller klanen först och staten sen. Det har påverkat situationen och lett till en helt annan problematik”.

Över 500 läckor

Enligt en granskning i DN tidigare har det sedan 2018 uppstått 514 misstänkta läckor från polisen till kriminella.

Under samma period ska minst 30 anställda inom polisen ha pekats ut som säkerhetsrisker.

”I förlängningen riskerar det att underminera tilltron till rättsväsendet och att skada demokratin”, kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer (M) granskningen i DN.

Har slutat anmäla

ANNONS

I Svenskt näringslivs rapport ”Brottslighetens kostnader” 2023, framgick att 41 procent av företagen slutat anmäla brott till polisen.

Endast var tredje företagare sade sig anmäla alla brott de utsätts för.

”Utgångspunkten för många företagare är redan i dag att inte anmäla brott som de utsätts för och det här stärker ju knappast förtroendet”, säger Bo Wennström.

Läs mer:

Så hanterar kriminella pengar – med statens tillstånd. Dagens PS

Tjuvarnas nya favoritfordon – och det är inte personbilar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS