Dagens PS

Därför har Sverige minskat ryska handeln mest i EU

Procentuellt är Sverige enligt statistik från Kommerskollegium det EU-land som skurit ner mest på sin varuimport från Ryssland, även om olja och gas exkluderas. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 08 maj 2023Publicerad: 08 maj 2023

Till skillnad mot flera andra medlemmar i EU är Sverige inte beroende av rysk gas och olja och därför kan handeln med Ryssland begränsas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Procentuellt är Sverige enligt statistik från Kommerskollegium det EU-land som skurit ner mest på sin varuimport från Ryssland, även om olja och gas exkluderas.

Sverige har enligt siffrorna, som baseras på statistik från Eurostat, minskat varuimporten från Putins Ryssland med 90 procent –  från 2,3 miljarder euro till 240 miljoner euro.

Under samma tid, mars 2022 till och med februari i år, har EU som helhet minskat den ryska importen med 5 procent.

För många EU-länder är det svårt att byta leverantör, vilket gjort att de fortsätter importera ryska varor som inte omfattas av de ekonomiska sanktionerna.

“När det i stället gäller att exportera varor till Ryssland, vilket också i betydande grad omfattas av sanktioner, har den svenska exporten minskat med 65 procent, vilket placerar Sverige på en sjätteplats (efter Malta, Luxemburg, Tjeckien, Rumänien och Danmark). EU som helhet har minskat exporten med 48 procent”, skriver Kommerskollegium i pressmeddelandet där det även konstateras att merparten av EU:s medlemsländer minskat sin ryska import efter Rysslands invasionskrig i Ukraina.

Tolv länder har dock sin ryska import efter krigsutbrottet.

Läs även: Satellitdata visar på läget i Rysslands ekonomi

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS