Dagens PS

Chef stal miljoner från FB och Nike: “Som Robin Hood”

Barbara Furlow-Smiles stal 5 miljoner dollar från Facebook
Barbara Furlow-Smiles stal 5 miljoner dollar från Facebook (Foto: Thibault Camus/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Den tidigare chefen Barbara Furlow-Smiles erkänner sig skyldig till bedrägeri efter att ha stulit miljoner från två av världens största företag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

FBI knackar på

Det var en sval oktoberdag i Portland när två FBI-agenter i kostym dök upp utanför Barbara Furlow-Smiles hem. 

Furlow-Smiles, som tidigare var chef för mångfald, jämlikhet och inkludering (DEI) på Facebook och Nike, visste direkt att något var på gång. 

Kostymklädda män är är nämligen sällsynta i Oregon, och deras närvaro kunde bara betyda en sak – problem.

ANNONS

Senaste nytt

Miljonstöld från tech-jättar

Några månader senare erkände Smiles sig skyldig till bedrägeri efter att ha stulit nästan 5 miljoner dollar från Facebook och över 100 000 dollar från Nike. 

Hennes bedrägeri, som pågick under sex år, involverade falska leverantörer och fejkade utgiftsrapporter. Hon erkände sina brott i en federal domstol i Atlanta och dömdes till fem års fängelse samt beordrades att återbetala de stulna pengarna.

Brottet

ANNONS

Furlow-Smiles började stjäla företagens pengar genom att använda falska fakturor och utgiftsrapporter. 

Hon använde bland annat vänner och familjemedlemmar som leverantörer och tog även emot kickbacks från faktiska leverantörer. 

Vid ett tillfälle använde hon sitt företags kreditkort för att betala sin dotters förskoleavgifter och vid ett annat tillfälle för att beställa dyra porträtt.

Hennes försvarare hävdade att Facebooks kultur, där pengastölder och skandaler är invävda i strukturen, bidrog till hennes brottsliga handlingar. 

Robin Hood eller brottsling? 

Trots att en del av stöldgodset gick till Furlow-Smiles själv, menar vänner till exchefen att hon agerade i en genuin Robin Hood-anda. Detta eftersom hon till stor del stal från de rika (företagen) för att ge till de fattiga (sina nära och kära).

Åklagarna tog dock ingen större notis om Smiles ridderlighet.

Advokaten Stephen McClain beskrev hennes brott som oacceptabelt och betonade den stora påverkan hennes handlingar haft på hennes offer.

ANNONS

Furlow-Smiles i sin tur hävdade att Facebooks kultur uppmuntrade till oetiska beteenden. 

Hennes försvarare pekade på hur andra anställda och ledare på företaget också deltog i liknande aktiviteter, vilket har skapat en miljö där bedrägeri kan frodas.

Andi McNeal, utbildningschef vid Association of Certified Fraud Examiners, menar att dessa typer av rationaliseringar – att påstå att alla gör det – är extremt vanliga. 

“De flesta bedrägeriförövare ser sig själva som goda, laglydiga medborgare”, sa McNeal till Fortune

“Även om man inte kan skylla företagets kultur för ett personligt val eller använda det som ett juridiskt försvar, kan en arbetsplats fylld med etiska överträdelser – och Facebook har genomgått flera sådana kriser – skapa en ton som gör det lättare för människor att hitta den känslomässiga ursäkten de behöver för att göra fel”. 

Läs också:

Svenska fakturafuskare misstänks för grovt bedrägeri. Dagens PS

Ledartypen alla företag behöver. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS