Det är ett flerårigt och miljövänligt sädesslag som kan förändra Europas jordbruk i grunden. Om det någon gång blir godkänt av EU, vill säga.
Bra för miljön – men fördröjt av EU i 6 år


Mest läst i kategorin
Kernza är ett flerårigt spannmål med meterlånga rötter, bra både för miljö och klimat.
Spannmålet, med vete som närmaste släkting, är godkänt i USA men i EU har den ännu inte fått godkännande som livsmedel.
Då har ändå processen pågått i mer än 6 år i EU:s livsmedelsorgan EFSA, konstaterar Lunds universitet.
Importerat: Svårt lita på utländska livsmedel. Dagens PS
Har tre stora fördelar
Där finns Lennart Olsson, professor som leder det första storskaliga försöket att odla Kernza i Sverige.
”Det finns tre stora fördelar med Kenza”, säger han. ”För det första är det en fantastisk kolsänka. Våra testodlingar i Alnarp, där vi i realtid jämför kolupptaget för Kernza med konventionella sädesslag som raps och vete, visar att Kernza binder betydligt mer kol i marken.”
”För det andra skyddar det både jord och vatten och för det tredje behövs betydligt mindre ogräsmedel, herbicider. Det är en viktig aspekt eftersom herbicider står för över 80 procent av alla bekämpningsmedel i svenskt jordbruk.”
Svårt få folk äta grönt? Servera i en bowl. Dagens PS

Senaste nytt
Regelverket dåligt anpassat
Att Kernza fortfarande, efter drygt 6 år och alla sina fördelar, inte är godkänt inom EU, beror på att EU:s livsmedelsorgan EFSA utgår från ett regelverk som inte är anpassat för nya grödor, menar Olsson.
”Det gör att nya spannmål, och exempelvis produkter som produceras med bioteknik, har svårt att bli godkända”, konstaterar han.
”I detta handlar det om att EFSA:s expertpanel har identifierat olika luftburna mikroorganismer på Kernzans skal, där halterna enligt EFSA ska ligga under en viss nivå. Men i dag skulle sannolikt inga av de grödor vi äter, som vete, havre, råg, och korn, komma under dessa halter eftersom bakterierna finns överallt i luften”, menar Lennart Olsson.
Första gången på 5 000 år
En komplikation är förstås att EFSA, av naturliga skäl, aldrig testat något som liknar Kernza tidigare.
”Problemet är att EFSA aldrig har testat sädesslag tidigare. Det är faktiskt första gången på 5 000 år som vi har ett helt nytt spannmål.”
Nu hoppas Lennart Olsson ändå att grödan till slut ska vara färdigmald i EU-kvarnarna.
”Vi behöver snabbt få ut spannmål och nya produkter på marknaden för både hälsans och klimatet skull.”
Het forskning: Sanningen om kokande pasta. Dagens PS

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Just nu får du ett riktigt bra pris på Sveriges mest valda hemlarm med brand- och inbrottsskydd. Räkna ut ditt pris och ta del av erbjudandet












