Arlanda har haft en rent usel sommar när det gäller pålitlighet. Statistik från Eurocontrol visar att 35 procent av flygen under juni och juli är försenade. 6 procent ställdes in helt. 

ANNONS

Arlanda har inte haft någon bra sommar. Passagerare har fått stå i enorma köer, det fattas personal och bagage har försvunnit. Nu visar statistik från Eurocontrol, organisationen som styr det europeiska luftrummet, att åtminstone fyra av tio flyg endera var försenade eller helt ställdes in. Det berättar Sveriges Radio.

Pålitligheten usel under sommaren

Statistiken handlar om juni och juli, och handlar om 10 000 resor.

Det finns inga svenska myndigheter som håller koll på förseningar eller inställda plan, och det gör inte heller statliga Swedavia, som driver Arlanda.

”Det är inte en bra siffra, men så bör Arlanda få lite stöd i form av att flygplatsen blivit drabbad av att även andra flygbolag haft förseningar i Europa, vilket drabbat flygplatsen”, säger Hans Jørgen Elnäs, norsk flygexpert, till SR.

”Men totalt sett är det en svag siffra från Arlanda”, fortsätter han.

ANNONS
ANNONS

Arlanda inte ensamt

Den norske flygexperten slår fast att 90 procent punktlighet är bra. Arlanda hade mer än 30 procents försenade avgångar under sommarmånaderna.

Arlanda är dock inte ensamt om usla siffror. Kastrup i Danmark och Gardemoen i Norge redovisar ungefär lika usel statistik.

Påverkar konkurrenskraften

Elnäs slår fast att en väl fungerande flygplats är grundläggande för att flygbolagen ska ha konkurrenskraft.

”Det är helt avgörande för flygbolagen att de har en flygplats som fungerar till etthundra procent”, säger Elnäs enligt Sveriges Radio.

Swedavia kommenterar

Swedavias presschef Robert Pletzin säger i ett mejl till Dagens PS att det under sommaren normalt sett blir förseningar i hela Europa. Resandet ökar och det är trångt i luftrummet. Annat som påverkar är bristen på flygledare, och som nu i sommar, strejker.

ANNONS
ANNONS

”I år har vi en extra påverkan och ökning i förseningar från att många flygplatser har utmaningar med personalbrist och andra störningar”, säger Robert Pletzin till Dagens PS. ”Den vanligaste orsaken till förseningar på Arlanda är just följdförseningar från sena inkommande flyg som i sin tur leder till förseningar för avgående flyg.”

Läs även: Expert om resekaoset: ”Solkar bilden av Sverige” [Dagens PS]

Läs även: Akut brist på väktare och ordningsvakter [Dagens PS]