Dagens PS

Andersson attackerar SD: "Värnar de rikaste"

attackerar SD
Magdalena Andersson (S) och Oscar Sjöstedt (SD) är på kollisionskurs om miljonärsskatten. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 02 juni 2021Publicerad: 02 juni 2021

Magdalena Andersson attackerar SD och menar att partiet “värnar om de allra rikaste i samhället”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finansministern utspel i SvD kommer efter att Oscar Sjöstedt, som för Sverigedemokraternas talan i ekonomiska frågor, i helgen i samma tidning totalsågade Socialdemokraternas idé om en miljonärsskatt.

Sjöstedt kallade bland annat Magdalena Anderssons pålaga för “äckligt” och “översitteri”.

“Vi kommer med förslag om hur de allra rikaste ska kunna bidra till det gemensamma, och då menar Oscar Sjöstedt att det är ‘äckligt’. Det här visar hur oerhört långt högerut Sverigedemokraterna ligger i den ekonomiska politiken”, replikerar Andersson nu i en motattack i Svenska Dagbladet.

Sjöstedt mer höger än Åkesson

Oscar Sjöstedt gör ingen hemlighet av att han står till långt höger i ekonomiska frågor, vilket går på tvärs med vad partiledaren Jimmie Åkesson deklarerat.

Åkesson vill representera en mer “rättvis fördelning” och ett “genuint socialt ansvarstagande”, har han klargjort, åtminstone när partiets valkampanj startade i april, enligt SvD.

Oberoende av om Sjöstedt står längre till höger än Åkesson är det inget han reagerat över.

Reagerar gör han däremot, som framgår, över Socialdemokraternas tankar på en miljonärsskatt. Som han i SvD-intervjun anser är “ett konstigt feltänk” och menar att det är ett socialistisk dna “som skiner igenom”.

ANNONS

“Pissed off” och “jävla nonchalant”

Han blir “pissed off”, säger han och tycker att det är bedrövligt att människor som han anser har kämpat och blivit förmögna ska straffas med en miljonärsskatt.

Även Magdalena Anderssons tal om att strama åt regelverket för 3:12-reglerna upprör Oscar Sjöstedt så till den milda grad.

“Jag tycker det är så förbannat jävla nonchalant”.

Magdalena Andersson anser å sin sida att SD:s högeranda framträder tydligt:

Andersson: SD “värnar de rikaste”

“De verkligen värnar om de allra rikaste i samhället. Och de har ju även slagit om när det gäller välfärdskapitalisterna, och värnar deras möjlighet att stoppa skattepengar i de egna fickorna”, säger hon.

Och hon tycker att Sjöstedt, när det gäller 3:12-reglerna, “glömmer att det finns många människor i Sverige som kämpar på varje dag utan att ha miljoninkomster”.

ANNONS

När det gäller miljonärsskatten har kritiken varit kraftfull från flera håll, bland andra opponerar sig Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet, mot miljonärsskatten:

“Den driver kapital, investeringar, företagande och jobb ur Sverige, det är dåligt”, har Källström uttalat.

Tonar ned förslaget

Nu säger Andersson att det finns med i en underlagsrapport och om S går vidare med förlaget ska diskuteras i partistyrelsen.

Magdalena Andersson har heller inte redogjort i detalj för vilka som påverkas av en eventuell miljonärsskatt, inte mer än att den i så fall ska omfatta den “rikaste procenten”, som Dagens PS berättade på tisdagen.

Läs även: Socialdemokraterna – rapport visar förslag på ISK-skatt »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS