Miljonärsskatt drabbar ”rikaste procenten”. Mer precis än så vill finansminister Magdalena Andersson (S) inte vara trots kritiken.

ANNONS

Andersson intervjuas i P1-morgon i Sveriges Radio och hon uttalar sig där fortsatt vagt om vilka som kan påverkas av den så kallade miljonärsskatten, som Dagens PS nyligen uppmärksammade.

Magdalena Andersson betonar att det är ”en underlagsrapport till socialdemokratiska partistyrelsen” och talar bara svepande om att en miljonärsskatt drabbar ”rikaste procenten”.

Huruvida partiet går vidare med miljonärsskatten återstår att se, menar finansministern i P1-morgon-intervjun.

Ska minska klyftorna

Förslaget har sin grund i de ökade klyftorna mellan fattig och rik, plus att Sverige enligt S behöver nysatsa efter pandemin.

Exakt hur miljonärsskatten slår är oklart, men att döma av det Magdalena Andersson säger blir det en pålaga mot de mest förmögna.

”Vi har ju inte satt någon exakt gräns. Det vi har sett är att de rikaste har dragit ifrån så det är ju den rikaste procenten, absolut”, deklarerar hon.

I lördags presenterade finansminister Magdalena Andersson en ny miljonärsskatt på DN debatt, och kritikerna sågar den totalt.

C: Driver kapital ur Sverige

”Jag ser det här som finansministerns fria fantasier”, har bland andra Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet, stödparti till regeringen, uttalat i Di.

”Den driver kapital, investeringar, företagande och jobb ur Sverige, det är dåligt”, anser Källström.

ANNONS
ANNONS

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, stämmer in i kritikerkören och menar att begreppet miljonärsskatt känns väldigt svajigt.

”Man säger att det ska beröra miljonärer, men det är idag ett väldigt brett begrepp. Många sparar privat till sin pension, är de miljonärer? Ska tjänstepensioner ingå? Det skapar oro när man går ut med sådant här och inte kan vara mer specifik”, enligt Frida Bratt.

På DN debatt skriver Andersson att regeringen nu lämnar ”en rad förslag för att minska inkomstklyftorna i Sverige. Bland annat vill vi införa en miljonärsskatt som träffar dem med stora förmögenheter”.