Satsningar på råvaror sticker ut som bäst i klassen när Wall Street Journal rankar årets bästa fonder på den amerikanska marknaden.

ANNONS

Brexit, global pandemi, kaos i amerikansk politik, Rysslands invasion av Ukraina – vad händer härnäst? De senaste årens osäkra börsmarknader har fått många investerare att oroa sig över hur så kallade ”svarta svanar” (oförutsedda katastrofer) och geopolitik kommer att påverka börsmarknaderna även framöver.

Men vissa fondmäklare har lyckats att göra volatiliteten till en fördel – deras beslut att söka möjligheter i nedgångar på marknaden, som att köpa attraktivt prissatta aktier har hjälpt dem att få en rejäl avkastning även när börsen skakar, rapporterar Wall Street Journal.

”Med början tidigt i pandemin insåg vi att det fanns en enorm skillnad i värdet av stora aktier prissatta till perfektion som de gigantiska teknikföretagen och företag på andra sidan av spektrumet, som material och råvaror”, säger Scott Barbee, förvaltare på fonden Aegis Value Fund till WSJ.

”Det var uppenbarligen mycket felprissättning av både värde och risk. Många av dessa material- och råvaruföretag hade lämnats för döda”, säger han till WSJ.

Kriget har ”turboladdat” trenden

Hans fond toppar Wall Street Journals ranking över de bäst presterande fonderna på den amerikanska marknaden. Börsindexet S&P 500 steg under perioden 16 procent (inklusive utdelningar) – Aegis-fonden presterade en avkastning på 41,3 procent under samma period.

Satsningen på energi, olja, naturgas, trävaror och gruvor har slagit väl ut. Kriget i Ukraina har ”turboladdat” trenden – men Scott Barbee menar att andra faktorer haft samma effekt på hans portfölj.

”Inflation, stigande räntor, stress i försörjningskedjan – allt detta gjorde råvaror till en logisk plats för oss att investera 2020 och 2021.”

ANNONS
ANNONS

Näst bästa fonden har också satsat på råvaror

Den näst bästa fonden i WSJ:s ranking har gjort liknande satsningar på råvaror – men kombinerat det med att hålla kvar satsningar på tech, med optioner för att minimera förluster vid oväntade börsfall.

”Vår portfölj har blivit en skivstång, med teknologiaktier i ena änden och råvaruaktier i den andra”, säger James Abate, förvaltare på fonden Centre American Select Equity som presterade en avkastning på 33,6 procent.

Läs även: Rusning för råvaror – priserna stiger rekordsnabbt [Dagens PS]