Storbritanniens centralbank var tvungna att kliva in med ett köpprogram tidigare i veckan då panik uppstått hos pensionsfonder, där värdet på centrala tillgångar föll spikrakt nedåt, rapporterar CNBC.

ANNONS

I onsdags gick Storbritanniens centralbank Bank of England ut med historiska åtgärder för att stabilisera landets ekonomi med ett tvåveckors köpprogram för långfristiga obligationer. De skjuter också upp sin planerade försäljning av nya statsobligationer (”gilts”) till slutet av oktober.

Draget kom efter en massiv försäljningsvåg för brittiska statsobligationer (”gilts”) som inleddes efter att Storbritanniens nya regering med premiärminister Liz Truss och finansminister Kwasi Kwarteng presenterade sin ekonomiska politik förra fredagen med stora skattesänkningar på agendan.

Pundet föll till sin lägsta nivå mot dollarn

Under måndagen föll också pundet till sin lägsta nivå mot dollarn någonsin.

CNBC rapporterar att Bank of Englands finanspolitiska kommitté för att undvika en ”omotiverad åtstramning av finansieringsvillkoren och en minskning av kreditflödet till realekonomin” kommer att köpa statsobligationer (”gilts”) i ”oavsett vilken skala som behövs” under en begränsad tid.

Pensionsfonder började få ”margin calls”

Centralt för bankens intervention var panik hos landets pensionsfonder, där vissa obligationer tappade halva sitt värde på bara några dagar. Fallet var i vissa fall så kraftigt att pensionsfonderna började få ”margin calls”, alltså besked från mäklare att de måste sätta in mer kapital .

”Bank of England är fortfarande i en mycket tuff sits. Motivationen för att ”vrida” avkastningskurvan kan ha en viss potential, men detta förstärker vikten av kortsiktiga åtstramningar för att skydda sig mot anklagelser om finanspolitisk dominans”, säger Robert Gilhooly, senior ekonom på investmentbolaget abrdn till CNBC.

Läs även: Storbritannien sänker skatter rekordmycket: ”Revolution” [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ex-ministern: Storbritannien skapar global finanskris [Dagens PS]

Läs även: Det brittiska pundet – lägsta nivån sedan 1985 [Dagens PS]

Läs även: Bank of England: Skaffa buffert för ”ekonomisk storm” [Dagens PS]