Norska oljefonden äger aktier för 140 miljarder kronor i några av världens största chokladtillverkare. Samtliga erkänner barnarbete.

ANNONS

Den norska oljefonden har över 11 500 miljarder i förvaltat kapital.

Som en av världens mäktigaste investerare har fonden ett utbrett etiskt arbete. Det sätter stopp för bland annat investeringar i vapentillverkning och i kolrelaterade investeringar.

Inga riktlinjer

När det gäller arbete som utförs av barn i de olika leden finns det dock inga klara riktlinjer.

Enligt Bloomberg har fonden kvar investeringar i chokladjättar som Nestlé, Hershey och Barry Callebaut, i rena pengar värt kring 140 miljarder kronor.

Problemet med barnarbete kommer in genom underleverantörerna – kakaofabrikanterna.

”Typiskt sett är chokladtillverkarna innehav i fonden, medan kakaotillverkarna är privata jordbruk i Västafrika”, säger Eli-Ane Lund, talesperson för fondens etiska råd, till Bloomberg, rapporterar Di.

Den schweiziska chokladtillverkaren Barry Callebaut har sagt att man kommer ha barnarbete i underleverantörskedjan fram till 2025 och även Nestlé och Hershey arbetar aktivt för att lösa problemet.

”Vi förväntar oss att bolag ska verka mot barnarbete, men samtidigt inser vi att barnarbete i försörjningskedjor och jordbruk har komplexa underliggande orsaker”, säger Line Aaltvedt, presstalesperson för norska oljefonden.

Tog avstånd

När fondens tidigare vd Yngve Slyngstad intervjuades i Di för fyra år sedan tog han tydligt avstånd till arbete som utförs av barn. Trots det fortsätter det alltså i de olika leden.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Chokladjättar stäms för barnarbete