Danskarna ska få bättre pensionsavkastning när landets största pensionsfond nu fått klartecken från politiskt håll att ta ut svängarna mer.

ANNONS

Danmarks största pensionsfond, ATP, som enligt Bloomberg förvaltar 150 miljarder dollar (987 miljarder danska kronor), har fått grönt ljus av regeringen att höja risken för att ge spararna bättre pensionsavkastning.

I takt med att spararna närmar sig pensionsåldern kommer risken att gradvis dras ner, enligt ett uttalande från den danska pensionsfonden på måndagen.

Alla löntagare i Danmark betalar till pensionsfonden

Alla arbetstagare i Danmark betalar in till pensionsfonden vars strategi tidigare har varit att vika en fjärdedel av spararnas pengar till säkrare tillgångar som obligationer.

Men pensionsfonden har alltså lagt om kursen och investerar i dag i tillgångar med högre risk.

Företrädare för den statliga pensionsfonden i Danmark uppges ha lobbat för högre risk i pensionssparandet med argumentet att fallande obligationsräntor urholkar sparandet.

Den danska pensionsfonden räknar med att vinsten sexfaldigas som en effekt av den nya och mer riskfyllda strategin och redan under fjolåret märktes en kraftigt ökad avkastning under årets nio första månader.

Läs även: Fondåret 2021 kan bli det bästa sedan 2009 [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Nordnet: Därför flyr spararna till globalfonder [Dagens PS]

Läs också: Hög riskaptit 2021 bland aktiesparare [Dagens PS]