Nio miljarder till premiepensionsspararna

Uppdaterad: 10 maj 2021Publicerad: 09 maj 2021
Pensionsmyndigheten
Den 7 maj sätter Pensionsmyndigheten in totalt 9,8 miljarder till pensionsspararna. (Foto: TT)

Med början i dag sätts mer än 9 miljarder kronor i fondrabatter och arvsvinster in på premiepensionsspararnas konton, vilket gör att den ordinarie fondhandeln fördröjs lite.

ANNONS
ANNONS

Totalt sätts 9,8 miljarder kronor i fondrabatter och arvsvinster in samtidigt som 608 miljoner kronor i premiepensionsavgifter dras av.

På måndag den 10 maj startar handeln med de nya fondmedlen som placeras på pensionsspararnas premiepensionskonton och den avslutas i de flesta fall den 11 maj.

Pensionsmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att placeringen prioriteras före fondbyten, varför fondbyten som beställs efter den 6 maj kommer stå i kö och genomföras efter det att måndagens handel har avslutats.

Rabattsystemet för fondbolagen har skärpts

“Premiepensionssparare och pensionärer får i år tillbaka över 9 miljarder kronor i rabatter och arvsvinster. Rabatten, på i snitt 65 procent, leder till att fonder inom premiepensionen har låga avgifter vilket leder till en avsevärt högre värdeutveckling, säger Erik Fransson, är chef för Pensionsmyndighetens fondtorgsavdelning i pressmeddelandet.

I april i år skärptes rabattsystemet för fondbolagen vilket gör att de flesta fonder har fått lägre avgift, den maximala avgiften för en fond på Premiepensionsmyndighetens fondtorg är nu 0,68 procent, mot tidigare 0,89 procent.

“Genom att pressa ned avgifterna ytterligare så får pensionssparare och pensionärer tillbaka ytterligare drygt 360 miljoner kronor nästa år”, säger Erik Fransson i pressmeddelandet.

Läs mer: Färre fonder väntas i PPM-systemet

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.