Max Mitteregger blankade EQT och Balder – och satsade på Oncopeptides. Det slog rejält fel, hedgefonden Gladiator gick ned 18 procent i juli.

ANNONS

Börsveteranen Max Mitteregger har ett kämpigt år 2021. Medans Stockholmsbörsen hade stigit 20 procent hade hans hedgefond Gladiator gått ner 25 procent, skrev Dagens PS i juni.

Juni gick lite bättre – men juli har varit en katastrof för Gladiator. Fonden backade 18 procent i juli, samtidigt Stockholmsbörsen steg rejält.

”Jag har haft fel”

Bland annat beror det på motgångar i forskningsbolaget Oncopeptides och att de av Mitteregger blankade EQT och Balder stigit rejält.

”Innehavet i Oncopeptides har kostat absolut mest”, säger förvaltaren i en intervju med Dagens industri.

”Mina kortpositioner har kostat mig enormt mycket. Jag har haft fel eftersom kurserna är där de är. Men vi får se vad framtiden ger.”

Blankade börsraketen

Riskkapitaljätten EQT har gått upp 30 procent bara i juli och fastighetsbolaget Balder har också rusat. Max Mitteregger hade blankat båda.

”För mig är det obegripligt att svenska fastighetsbolag handlas med 40 procents premie. Värderingen på EQT är också obegriplig för mig”, säger Max Mitteregger till Di, och noterar att EQT nu är tredje störst på Stockholmsbörsen.

ANNONS
ANNONS

Fonden Gladiator är ner 33 procent i år, jämfört med Stockholmsbörsen som är upp 30 procent. Sedan starten 2005 har fonden dock avkastat 249 procent.

Läs mer: Katastrofsiffror för hedgefonden Gladiator – förvaltare ”revanschsugen”