Ny lag ska stoppa fuskare från vilseledande information.

ANNONS

Skenet ska inte bedra fondsparare framöver. Fondförvaltare som påstår att deras aktiefonder är aktivt förvaltade, trots att så inte är fallet, ska nu stoppas via lag, skriver SvD och hänvisar till en lagrådsremiss som regeringen ska besluta om i dag.

”Vi inför nu regler som sätter stopp för den typen av vilseledande information till konsumenterna”, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till tidningen.

På senare år har det uppdagats att fondsparare fått betala onödigt dyra avgifter för indexfonder – det handlar om miljarder – när de i själva verket levt i tron att de haft aktivt förvaltade fonder.

Med ett undantag, Swedbank Robur, har alla storbanker kategoriskt förnekat att det här förekommit. När Swedbank Roburs vd tillstod att förhållandet existerade utlöste det en debatt där aktiesparare försökte få statliga myndigheter att straffa Swedbank, konstaterar SvD, som uppger att regeringen sedan sett över problematiken med dolda indexfonder – därav den lagrådsremiss som i dag ska klubbas.

”Det har funnits uppenbara problem med att människor har betalat för aktiv förvaltning av kapital men har fått passiv förvaltning. De har helt enkelt betalat för mycket och det tycker jag är orimligt”, säger finansmarknadsminister Per Bolund i artikeln och betonar vikten av att information framgår tydligt på fondförvaltarnas webbplats om vad det är som spararna betalar för.

ANNONS
ANNONS

Från 1 januari 2019 är det tänkt att de nya reglerna ska införas. Enligt Per Bolund är Sverige först i världen med den nya, tuffare lagen och fondförvaltare som inte följer regelverket kan drabbas av sanktioner, deklarerar Bolund.