Det har varit jackpot för svenska fondsparare första halvåret, det finns ”få förlorare”, konstaterar expert. Här är bästa fonderna – spana in 5-i-topplistorna.

ANNONS

Över 70 miljarder. Så mycket hade svenskarna i nettosparande i aktiefonder fram till 31 maj, vilket uppges vara mer än under hela 2020 för fondkategorin.

Totalt uppgick fondförmögenheten till 3 955 miljarder kronor i månadsskiftet maj/juni, skriver TT på SvD.se och Sverigefonder och globalfonder dominerar i det svenska fondsparandet, konstaterar Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening, i artikeln.

Jonas Lindmark, analyschef på fondjämförelseföretaget Morningstar, säger till TT att det generellt är ”få förlorare” bland de svenska fondspararna.

Sverigefonder dominerar

Av de 709 fonder som finns registrerade i Morningstars system har de 56 fonder som gått bäst avkastat 20,8 procent eller mer så här långt i år.

”Bland de bästa är det väldigt mycket Sverigefonder. Det är väldigt tydligt att Stockholmsbörsen är en av de bästa under första halvåret”, säger Jonas Lindmark och tillägger att det varit en smart strategi att köpa svenska storbolag ”rakt av”.

Även Rysslandsfonder har levererat, liksom flera specialfonder och fastighetsfonder.

Däremot hamnar exempelvis AP7 Räntefond, som ingår i AP7 Såfa (soffliggarfonden) på förlorarlistan med en minus på 0,4 procent hittills i år.

ANNONS
ANNONS

Även ett antal hedgefonder är bland förlorarna.

Här är halvårets fem bästa fondplaceringar (uppgång i procent inom parentes) enligt Morningstar:

PriorNilsson Evolve B (37,32)

Nordic Cross Bull (35,33)

PriorNilsson Evolve A (29,91)

East Capital Rysslandsfond (27,69)

Carnegie Listed Private Equity B (27,09)

Och fem bästa Sverigefonderna:

Spiltan Aktiefond Investmentbolag (26,69)

ANNONS
ANNONS

Kvartil Investmentbolag+ Calculus C (24,80)

Kvartil Investmentbolag+ Calculus B (24,74)

Kvartil Investmentbolag+ Calculus A (24,68)

Aktiespararna Direktavkastning C (24,17)

Läs även: Halvårets bästa aktier – är du en vinnare? [Dagens PS] »