Svenskarnas fondförmögenhet ökade med 324 miljarder kronor i Q2, jämfört med föregående kvartal, visar nya SCB-siffror.

ANNONS

En summering av årets andra kvartal visar på en total fondförmögenhet på 6 032 miljarder kronor.

Det är en ökning med 324 miljarder kronor jämfört med föregående kvartal, uppger Nyhetsbyrån Direkt i bland annat en artikel på Di.se.

Det är första gången som fondförmögenheten överstiger 6 000 miljarder kronor, konstaterar Marcus Lodén, statistiker på SCB och förklarar att nettoinvesteringarna i fonder fortsätter vara historiskt höga.

Aktiefonder ökar mest

Aktiefonder är fortsatt populära och ökade med 238 miljarder kronor under andra kvartalet.

Nettoinvesteringarna i aktiefonder summeras till 30 miljarder kronor under Q2 och förklaringen till att aktiefonder lockar är att börsen går så starkt.

Hushållens direktägda fondförmögenhet uppgick enligt Nyhetsbyrån Direkt till 1 098 miljarder kronor under andra kvartalet, vilket uppges vara 58 miljarder kronor mer än föregående kvartal och 267 miljarder mer än under andra kvartalet 2020.

Dagens PS berättade nyligen med hänvisning till Privata Affärer att börshandlade fonder, så kallade EFT:er, är på väg mot ett nytt rekordår 2021.

ANNONS
ANNONS

”Vi ser att de börshandlade fonderna börja komma mer och mer inte bara i Sverige, utan i hela Norden, och en faktor som bidrar till det är att de stora onlinebankerna som Nordnet och Avanza utökat utbudet av ETF:er markant”, förklarade Carl-Christian Höeg, Nordenchef på fondbolaget Lyxor, i artikeln.

Läs även: Valde du rätt fond? Vinnare och förlorare [Dagens PS]