Under måndagen börjar rättegången i USA mot Roger Ng, före detta bankir på Goldman Sachs och chef för investment banking i Malaysia, som misstänks ha varit med och plundrat en fond, 1MDB (Malaysias statliga investeringsfond) på 2,7 miljarder dollar.

ANNONS

Personer knutna till den dåvarande malaysiske premiärministern Najib Razak samt myndigheter i Abu Dhabi ska ha använt pengarna till att bland annat köpa en superyacht för 200 miljoner dollar, tavlor av Monet, van Gogh och Basquiat, rapporterar Bloomberg.

Pengar ska också ha använts för att finansiera filmen ”Wolf of Wall Street” med Leonardo DiCaprio – en film som ironiskt nog också handlar om en finansiell härva.

Goldman Sachs erkände sig skyldiga

Malayisias före detta ledare fanns skyldig av en domstol i hemlandet och dömdes till 12 års fängelse i juli. Roger Ng har förklarat sig icke skyldig i målet mot honom, och hans försvarare målar upp honom som en av de första att varna om affärerna kring den malaysiske finansmannen Jho Low, som misstänks vara hjärnan bakom härvan. Åklagarna hävdar däremot att Roger Ng spelat en avgörande roll kring betalningar av mutor och penningtvätt.

Huruvida den åtalade finnes skyldig till att ha plundrat Malaysias fond återstår att se – men hans arbetsgivare Goldman Sachs har redan förlikat sig och gått med på att betala mer än 5 miljarder dollar i skadestånd.

Det är också första gången någonsin under bankens 153-åriga historia som de erkänt sig skyldiga i ett liknande mål. Bankens uppgörelse med myndigheterna innebar det största bötesbeloppet någonsin i USA för mutbrott utomlands.

Väntat i 1 000 dagar på rättegång

Roger Ng har väntat i över 1 000 dagar på att få sitt fall prövat av domstol – coronapandemin har gjort att fallet skjutits upp flera gånger.

”Roger är en relativt obetydlig figur som fångas mellan justitiedepartementet och Malaysias regering i ett fall av överväldigande betydelse”, säger Marc Agnifilo, Ngs advokat.

ANNONS
ANNONS

”Ingen förväntade sig att han skulle vara här i tre år”, säger Agnifilo.

Läs även: Goldman Sachs missade målet – aktien rasar [Dagens PS]