Dagens PS

Fortsatt stora nettouttag ur aktiefonder

Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 11 apr. 2022Publicerad: 11 apr. 2022

Hittills i år noterar aktiefonder ett samlat nettouttag på hela 34,4 miljarder kronor, enligt ny statistik från Fondbolagens förening.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fonduttagen totalt sett netto uppgår i år till 35,1 miljarder kronor, varav merparten är aktiefonder som enligt Fondbolagens förening har nettouttag på 34,4 miljarder kronor sedan årets början.

I mars var det sammanlagda nettouttagen från fonder 3,7 miljarder kronor. Förutom aktiefonder noterades uttag ur blandfonder och korta räntefonder medan långa räntefonder och i särskilt företagsobligationsfonder hade nettoinsättningar under månaden.

Så stor är svenskarnas samlade fondförmögenhet

“För tredje månaden i rad var det uttag från såväl aktiefonder som från fonder totalt, om än på en lägre nivå än under föregående månader. De aktiva fondspararna valde att göra uttag från Nordamerika- och Europafonder medan insättningar gjordes i framför allt Sverigefonder. Noterbart är också att korta räntefonder noterade nettoutflöden i mars”, säger Fredrik Pettersson, chefsanalytiker på Fondbolagens förening, i ett pressmeddelande.

Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under i mars med närmare 58 miljarder kronor och uppgick vid utgången av månaden till 6 467 miljarder.

Av den totala fondförmögenheten var 4200 miljarder (motsvarande 65 procent) placerade i aktiefonder.

Läs även: Wall Streets bästa fonder är vinnare på råvaror

Läs mer: Proffs mot strömmen – spår hausse på börsen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS