Nysparandet i fonder uppgick i mars till totalt 15,8 miljarder kronor och aktiefonder agerade draglok.

ANNONS

Det konstaterar Fondbolagens förening i ett pressmeddelande och uppger att stora nettouttag däremot gjordes i korta rändefonder och hedgefonder.

Enligt Fondbolagens förening ökade den samlade fondförmögenheten i mars i Sverige till 285 miljarder kronor och vid utgången av månaden var den rekordhöga 5 918 miljarder kronor.

Under mars gjordes nettoinsättningar på 18,5 miljarder kronor i aktiefonder medan nettoinflödet till blandfonder och långa räntefonder var 3,1 miljarder respektive 0,4 miljarder kronor.

”Exakt ett år efter de enorma fondutflödena i spåren av coronapandemin noteras nu ett nytt rekord för den svenska fondförmögenheten. Riskviljan är fortsatt hög med stora inflöden i aktiefonder. Intresset för branschfonder, som var en av spararnas favoritkategorier under fjolåret, har dock svalnat något. I stället vändes blickarna mot de bredare global- och Sverigefonderna, två kategorier som har den absoluta lejonparten av fondförmögenheten”, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Cash är inte kung – fonden dumpar Loomis [DagensPS.se] »