Dagens PS

Experter oroade över PPM-spararnas pengar

Pensionsmyndigheten köpstoppade Solidar den 19 december och utreder nu fondförvaltaren. (Foto: TT)
Pensionsmyndigheten köpstoppade Solidar den 19 december och utreder nu fondförvaltaren. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 mars 2018Publicerad: 29 mars 2018

“Många av dem vet nog inte ens vilket fondbolag det är som förvaltar deras pengar”, säger Johanna Kull till Dina Pengar i Expressen och ser likheter med Allra-skandalen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt tidningen har i dagsläget 67.800 sparare totalt 15,7 miljarder kronor i fonder hos fondbolaget Solidar, som köpstoppades den 19 december och sedan dess utreds av Pensionsmyndigheten.

Dagens PS har tidigare berättat om Solidar, som anklagas för pensionsbluff. Bolaget figurerar även i toppen på Pensionsmyndighetens varningslista, som Dagens PS tidigare redovisat.

Vid tidpunkten för köpstoppet hade Solidar 78.500 unika sparare med pengar i bolagets PPM-fonder; det totala kapitalet uppgick då enligt artikeln till 19,2 miljarder kronor.

De flesta spararna har, som framgår, stannat kvar i fondbolaget – trots köpstoppet och den pågående utredningen.

Det kan enligt Jonas Lindmark, fondanalyschef på Morningstar, bero på att Solidar inte varit föremål för samma mediedrev som Allra och att Pensionsmyndigheten inte gick ut med något stort larm i samband med köpstoppet av fondförvaltarbolaget..

Det säger han till Dina Pengar där Johanna Kull, sparekonom på Avanza Bank, dock tror att spararna inte är tillräckligt insatta för att förstå vidden av vad som händer i Solidar.

“Många av dem vet nog inte ens vilket fondbolag det är som förvaltar deras pengar, säger Johanna Kull i artikeln och drar paralleller till Allra.

Då var det också, konstaterar hon, svårt för Pensionsmyndigheten att förmedla hur spararna skulle gå till väga för att lämna fonderna i det utpekade fondskurkbolaget Allra.

ANNONS

Pensionsmyndigheten uppger att den inte tänker gå ut med någon övrig information gällande Solidar, som från sin horisont tillbakavisar anklagelserna om att man inte följer Pensionsmyndighetens samarbetsavtal.

Solidar skriver i en kommentar via mejlen till Dagens PS följande:

“Vi vet att många sparare fortsatt vill spara i Solidars fonder för att de är bra. De har sammantaget avkastat bra till konkurrenskraftiga avgifter. Våra fonder har gått bra, med gott resultat. Det tror jag att kunderna värderar.”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS