Dagens PS

"ECB höjer risken på fondmarknaden"

pensionssparare
Nordnets sparekonom Frida Bratt välkomnar flytträtten av pensionsförsäkringar. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 17 maj 2021Publicerad: 17 maj 2021

Europeiska centralbankens stödköp av företagsobligationsfonder ökar risken på fondmarknaden. Det menar Nordnets sparekonom Frida Bratt i en krönika. 

ANNONS
ANNONS

Sedan länge har centralbanker köpt statsobligationer. Men många centralbanker, inklusive den svenska Riksbanken, gör numera också stödköp av bostadsobligationer och företagsobligationer. Det menar Nordnets sparekonom Frida Bratt påverkar marknaden så att många förvaltare tvingas ta högre risker.

Hon menar att det framför allt är Europeiska Centralbanken ECB:s stora köp av företagsobligationer med låg risk som ställer till det för förvaltarna på fondmarknaden.

“Det gör att just den typen av obligationer blir svårare för andra aktörer på marknaden, som fondförvaltare, att få tag på. Eftersom räntorna trycks ned av köpen måste dessa förvaltare söka sig längre ut på riskskalan”, skriver hon i en krönika hos Nordnet.

Den typ av fonder som ECB köper kallas för investment grade. Fonder med högre risk kallas high yield, eller skräpobligationer. Effekten av ECB:s köp av investment grade-fonder är att förvaltare som tidigare köpt dem kan tvingas köpa high yield, skriver Frida Bratt.

“De som verkar på den europeiska företagsobligationsmarknaden påverkas förstås direkt, men spilleffekter gör att hela företagsobligationsmarknaden påverkas”, skriver hon.

Läs mer: Sparekonom varnar för kapitalförsäkringarnas avgifter

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS