Dagens PS

Panta burkar och få pengarna till ditt konto

Pant
Nu kan du få pengarna till kontot när du pantar. (Foto: Pantamera)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 apr. 2021Publicerad: 15 apr. 2021

Pantamera har gått ihop med fintechbolaget Payer för att utveckla en ny tjänst där du kan panta burkar och få pengarna direkt till ditt konto. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Payer och Pantamera har samarbetat sedan 2019. Den nya betalningslösningen finns installerad på storpantarautomaterna Pantamera Express som finns installerade på 56 återvinningscentraler runt om i landet. Lösningen går ut på att man laddar ner en app dit man kopplar det bankkonto man vill få pengarna till.

“Pantsystemet för burkar infördes redan 1984 i Sverige och för plastflaskor tio år senare. Sedan dess har antalet pantmöjligheter ökat, pantbeloppet har höjts och mängden pantade förpackningar har ökat explosionsartat. Under förra året pantade vi över två miljarder burkar och flaskor i Sverige”, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera Express på Returpack/Pantamera i ett pressmeddelande.

Sverige i pant-toppen

“Vi i Sverige är bland de bästa i världen på att panta, något vi alla ska vara stolta över då pantningen bidrar till en stor miljövinst. Vi jobbar ständigt med att utveckla pantsystemet för att göra det så smidigt som möjligt att panta. Nu har turen kommit till att se över utbetalningslösningen som har sett likadan ut under alla år.”

Nästa steg är att testa lösningen för att panta burkar och få pengar till ditt konto i vanliga pantautomater som står utställda i livsmedelsbutiker. Sammanlagt finns 4 222 pantautomater i livsmedelsbutiker runt om i landet, enligt Pantamera.

Appen ger klimatöverblick

Under året påbörjar Pantamera ett testprojekt tillsammans med handeln för att konsumenterna på sikt ska kunna få sina pantpengar överförda till bankkontot även när de pantar i butik.

“Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, ger appen också en överblick över vad man faktiskt bidrar till, ur ett klimatperspektiv, när man pantar”, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer i pressmeddelandet.

ANNONS

Läs mer: Började panta burkar – blev rik hotellkung

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS