Rysslands president Vladimir Putin accepterar kryptovalutor som betalmedel. Valutorna ”har rätt att finnas till” sa han till Bloomberg under torsdagen.

ANNONS

Samtidigt som Kina förbjudit kryptovalutor och andra instutioner håller dem på avstånd öppnar Rysslands ledare upp för kryptovalutor som betalmedel.

Rätt att finnas till

”De har rätt att finnas till och kan användas som betalmedel”, sa han i en intervju med Bloomberg.

Trots medgivandet är det för tidigt att handla olja och andra råvaror, som utgör en central del av Rysslands export, med de digitala valutorna, uppger han.

Vill hitta alternativ

Ryssland försöker hitta alternativ till handel i dollar sedan landet drabbades av hårda sanktioner genom övertagandet av Krimhalvön 2014, där Putin anklagar USA för att använda sin dollarvaluta som ett vapen mot Ryssand.

Centralbanken Bank of Russia har uppmanat investerare att hålla sig borta från krypto som är extremt volatil och har fram tills nu inte godkänt valutorna som betalmedel.

ANNONS
ANNONS

Att Putin accepterar kryptovalutor kommer samtidigt som Vita huset ser över sin politik kring de kontroversiella valutorna – som kan leda till nya regelverk inom kort.

Läs även: Putin lovar att hjälpa Europa med gas – eller? [Dagens PS]