Ny digitala lösningar kommer skaka om bankvärlden inom kort. Revolutionen kommer leda till en decentraliserad finans.

ANNONS

De nya digitala lösningarna är redan här och det gäller att hänga med i svängarna för den som inte vill hamna på efterkälken. Decentraliserad finans, eller DeFi, är redan ett snabbt växande segment på finansmarknaderna som ska kapa onödiga mellanhänder.

”Jag ser det som en logisk fortsättning på kryptovalutor. DeFi handlar om att bygga finansiella tjänster runt kryptovalutor på samma sätt som vi har kring vanliga valutor idag”, säger Johan Javéus, chefstrateg på SEB.

Mer transparent

Samtidigt som hackerattacker har blivit vardagsmat så är det meningen att de nya tjänsterna ska göra det finansiella systemet säkrare och mer transparent menar Johan Javéus.

Samtidigt måste banker och andra institutioner ta till sig den nya tekniken. Mastercard meddelade nyligen att man kommer kunna låta användare göra betalningar och tjäna bonusar i bitcoin och snart även i andra kryptovalutor.

”Det är en teknologisk revolution och effekterna kommer att bli väldigt stora”, säger Niclas Sandström, vd på investmentbolaget Hilbert Group som är specialiserat på blockkedjeinvesteringar.

Samtidigt ser myndigheterna på med oro, men de kan inte göra så mycket menar Niclas Sandström, ”eftersom det dels är decentraliserat och utvecklingen dels går i rasande fart”.

ANNONS
ANNONS

”Så det är svårt att stoppa utan att stänga ner internet.”

Läs även: Peter Thiel: Höga kryptopriser tecken på inflation [Dagens PS]