Priset på bitcoin rasar under 30 000 dollar på tisdagsmorgonen och tunga fall noteras i flera kryptovalutor. Marknaden följer därmed den negativa trenden på börsen och för oljepriset.

ANNONS

Det har varit en dyster start på veckan på finansmarknaderna för såväl oljepriset som aktier. Under gårdagen rapporterade Dagens PS exempelvis att Stockholmsbörsen är ned för tredje raka handelsdagen i följd, avslutningen på förra veckan alltså inkluderad.

Kryptovalutor utgör inget undantag och rasar på bred front.

Halva bitcoinvärdet borta

Priset på den vanligaste kryptovalutan bitcoin dyker under 30 000 dollar nu på tisdagsmorgonen, rapporterar CNBC och konstaterar att bitcoins värde mer än halverats sedan mitten av april då kryptovalutan nådde toppnivån och rekordpriset på nästan 65 000 dollar.

På bara ett dygn har bitcoin backat med runt 6 procent.

Ännu tyngre har etherum fallit, minus mer än 8 procent.

ANNONS
ANNONS

Dogecoin är ned 7,7 procent och Ripple och Cardano med omkring 10 procent, enligt Coindesk.

Bakgrunden till bitcoin-raset är stora försäljningar på marknaden, framgår det.

Bred försäljning globalt

”Det har skett en bred försäljning globalt, risktillgångar är ner över hela linjen, säger Annabelle Huang, partner på kryptovalutaföretaget Amber Group, till CNBC och tillägger att det finns en oro för styrkan i den ekonomiska återhämtningen.

I Kina har nya kraftåtgärder mot såväl kryptovalutahandel som bitcoinbrytning bidragit till prisfallet i bitcoin över tid. I flera regioner där bitcoinbrytning sker har verksamheterna tvingats stänga ned av miljöskäl.

Det här har fått bitcoin miners i Kina att fly till USA, som Dagens PS berättade på måndagen.

Utvinningen av bitcoin är extremt energikrävande och Kina har vid flera tillfällen vidtagit tuffa åtgärder mot kryptovalutor.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Investerare: ”Väldigt farligt” med aktier och bitcoin just nu [Dagens PS]

Läs även: Kryptosektorns kamp för att bli hållbar [Dagens PS]

Läs också: Kryptogrupper flyr regleringar – till Singapore [Dagens PS]

Mer läsning: Världens största kryptobörs förbjuds i Storbritannien [Dagens PS]