Terraform Labs grundare Do Kwon arresterades i Montenegro på torsdagen, både USA och Sydkorea vill ha honom utlämnad.

ANNONS

I New York åtalar amerikanska åklagare Do Kwon för bedrägeri och anklagar honom för att ha arrangerat ett årslångt kryptobedrägeri som utplånade minst 40 miljarder dollar, cirka 421 miljarder kronor, det rapporterar Bloomberg.

Försökte flyga med falska resehandlingar

Han greps i Podgorica i Montenegro, tidigt på torsdagen tillsammans med Terrafroms finanschef Han Chang Joon, för att ha försökt flyga till Dubai med förfalskade resedokument.

Det är oklart om gripandet skedde på begäran av amerikanska myndigheter, men federala amerikanska åklagare säger att de ska begära att han utlämnas till New York.

Om Do Kwon skickas till New York kommer han åtalas av samma kontor som övervakar brottsmålet mot FTX-medgrundaren Sam Bankman-Fried, som utlämnades från Bahamas.

Påverkade hela kryptosektorn

När Terraforms stablecoin TerraUSD kollapsade förra våren skakades kryptovärlden. Terra var designad som en tillflykt från volatiliteten hos andra kryptovalutor.

När Terraform kollapsade upplöstes både Terra och dess fritt flytande systertoken Luna, deras implosion spred sig över kryptosektorn.

Enligt det amerikanska åtalet ska Do Kwon ha lurat investerare om Terras blockkedja och dess teknik, samt i vilken utsträckning användare anammat den.

I åtalet citeras falska och vilseledande uttalanden från Do Kwon, gjorda i en tv-intervju och på sociala medier. Han anklagas även för att ha vilselett köpare av Terraforms kryptovalutor.

Anklagas för marknadsmanipulation

I åtalet anklagas han även för att ha deltagit i marknadsmanipulation med ett oidentifierat amerikanskt handelsbolag, i syfte att manipulera TerraUSD:s marknadspris.

ANNONS
ANNONS

Åklagare hävdar att Do Kwon gick med på att ändra ett lån mellan Terraform labs och handelsbolaget för att kompensera bolaget och ändra TerraUSD:s marknadspris.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Do Kwon anklagas för kryptovalutors kollaps [Dagens PS]