Börsbolagen som har samlat på sig mest bitcoin

Uppdaterad: 31 jan. 2022Publicerad: 31 jan. 2022
Samlat bitcoin
Flera börsbolag har samlat på sig bitcoin för miljarder. (Foto: Unsplash)

Det finns minst 26 börsbolag i USA som har samlat på sig bitcoin, skriver magasinet Quartz. Tesla har fått mest uppmärksamhet för saken – men det finns ett bolag som har 2,5 gånger mer bitcoin än elbilstillverkaren. 

ANNONS
ANNONS

Teslagrundaren Elon Musk har varit så aggressiv i sin marknadsföring av kryptovalutor att han utreds av den amerikanska finansmyndigheten SEC. Men hans Tesla är bara tvåa på listan över totala bitcointillgångar bland börsbolagen i USA.

Etta är Virginia-baserade mjukvaruföretaget MicroStrategy, som har 121 044 bitcoin enligt kryptoanalysföretaget CoinGecko. De har ett värde på 4,4 miljarder dollar – drygt 25 procent mer än företagets börsvärde på 3,5 miljarder dollar.

Microstrategy köpte sina första bitcoin i augusti 2020, med motiveringen att de oroade sig över att dollarn skulle tappa i värde på grund av pandemin, stora globala stimulanspaket och geopolitisk oro.

“Denna investering återspeglar vår övertygelse om att bitcoin, som världens mest använda kryptovaluta, är en pålitlig värdeförråd och en attraktiv investeringstillgång med mer långsiktig uppskattningspotential än att hålla kontanter”, skrev företagets vd Michael Saylor då.

Bolaget har sedan dess spenderat 3,5 miljarder dollar på bitcoin – och trots den senaste tidens kraftiga fall i valutan ligger Microstrategy plus cirka 850 miljoner dollar på sin bitcoininvestering enligt Quartz, som räknat på de siffror som gällde 27 januari.

Tvåa på listan är tidigare elbilsbolaget Tesla med tillgångar på 48 000 bitcoin. Därifrån är det långt ner till tredjerankade Galaxy Digital, ett investmentbolag för kryptovalutor som har 16 402 bitcoin. Förutom överlägsna mjukvaruboalget Microstrategy och elbilstillverkaren Tesla är de flesta bolag som samlat tillgångar i bitcoin inriktade på kryptobranschen.

Läs även: Elon Musk: Tesla kan acceptera bitcoin igen

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.