Dagens PS

Bitcoin fortsätter att rusa – nu nära 60 000 dollar

Bitcoin
Kryptovalutan bitcoin närmar sig nivån 60 000 dollar per bitcoin. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 28 feb. 2024Publicerad: 28 feb. 2024

Snart nära 60 000 dollar – kryptovalutan bitcoin fortsätter att rusa som en följd av handel med ETF:er och att en så kallad halvering är nära.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kryptovalutan bitcoin fortsätter att stiga och handlas nu till ett pris över 59 000 dollar per bitcoin, den högsta nivån sedan december 2021.

Vid 13-tiden svensk tid kostade en bitcoin 59 118 dollar, motsvarande 611 456 svenska kronor.

Bara i februari är kryptovalutan upp 40 procent. Det beror bland annat på amerikanska inflöden i nya börshandlade produkter som ETF:er fokuserade på bitcoin och andra kryptovalutor, rapporterar Reuters. Sedan toppen för 27 månader sedan är kryptovalutan dock fortfarande ned 14,5 procent.

“I grund och botten ser vi ETF-effekten före schemat. Inflödet till dem ökade snabbt förra veckan och har bibehållits, och vi tror att det återspeglar att rådgivare kommer ut mycket snabbt för att börja sälja ETF:erna till kunder”, säger Joseph Edwards, chef för forskning på Enigma Securities till Reuters.

Värdet på alla bitcoin som existerar just nu uppgår till över 2 biljoner dollar, motsvarande 20 000 miljarder kronor – mer än tre gånger Sveriges BNP.

I april beräknas också en så kallad halvering i bitcoin ske, ett förprogrammerat event där belöningen för att utvinna nya bitcoin från ett “block” faller genom att verifiera transaktioner faller från 6,25 bitcoin till 3,125. En halvering sker varje gång 210 000 block utvunnits tills det maximala 21 miljoner bitcoin utvunnits.

Ett sådant event sker ungefär var fjärde år, och hittills har dessa events fått bitcoin att rusa i värde.

Läs även: Faktorerna som styr ödet för bitcoin (Dagens PS)

ANNONS

Läs även: Är det verkligen bra för bitcoin att släppas in i finrummet? (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS