Dagens PS

Ethereum efter the Merge – vad händer nu?

Ethereum efter the Merge – vad händer nu?
Från elintensiv mining till 99 procent mindre elanvändning. Ethereums första stora uppgradering har fungerat bra. Bild: Pixabay
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 22 sep. 2022Publicerad: 22 sep. 2022

Ethereum klarade av att genomföra the Merge utan större missöden. Än så länge syns inga tecken på att ether ökar i värde, så vad händer nu?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ethereum minskar med the Merge energianvändningen med 99 procent, men det verkar vara det enda positiva hittills. Ether, valutan knuten till Ethereum, är när detta skrivs på onsdagen 15.00 värd 1 305,30 dollar (14 376,68 kronor) enligt Coindesk, minus 3,83 procent det senaste dygnet.

Enligt Bloomberg crypto är det precis som förväntat. Ethereums valuta ether steg inför the Merge, och nu sjunker priset igen. Inför den stora uppgraderingen, när Ethereum lade om från proof-of-work till proof-of-stake, köper folk på sig valutan.

Säljer “gratistoken”

Grupper som inte gillar förändringen lämnar blockkedjan, och då får andra “gratis” tokens när uppgraderingen av Ethereum är klar. Nu säljer de, och gör vinst på det. Det är delvis förklaringen till att priset på ether sjunker, enligt Olga Kharif, Bloomberg crypto.

The Merge är bara början, om man ska tro de insatta. Egentligen gör uppgraderingen ingenting med själva blockkedjan. Ethereum behöver fler uppdateringar för att det ska bli fler transaktioner. Nu talar man om the Surge, the Verge, the Purge och the Splurge som kommande uppdateringar.

Småkedjor knutna till Ethereum

Olga Kharif säger att the Surge innebär att utvecklarna jobbar med “sharding”, alltså att dela upp databasen i mindre bitar. Det ska sänka kostnaderna för transaktioner genom blockkedjan, och sprida datans “vikt” till småkedjor, knutna till Ethereum.

Nästa steg, the Verge, är ett sätt att öka decentraliseringen. En person med en mobil ska kunna beställa transaktioner i blockkedjan. The Purge innebär att man försöker bli av med data som nu finns i blockkedjan.

ANNONS

Mer decentralisering målet

I slutändan är målet att Ethereum kan konkurrera med de stora betalningsnätverken som Visa och Mastercard, säger Kharif i Bloombergs kryptopodd. Hela idén bakom Ethereum är decentralisering. Företag eller grupper av företag kontrollerar dagens finansiella infrastruktur. Ethereums mål är att individer ska göra det i stället.

Kharif tror inte att de kommande uppdateringarna tar lika lång tid som the Merge gjort. Hon tippar på att vi ser fler redan nästa år.

Läs även: Kryptovalutor inget för svenska kvinnor 

Läs även: Hackare stal krypto för 1,7 miljarder – ökande trend 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS