Diem, först döpt till Libra, skulle bli Facebooks egen kryptovaluta. Nu rapporterar Bloomberg att satsningen ser ut att avslutas efter hårt tryck från myndigheterna.

ANNONS

Metas Facebook presenterade planerna på en egen kryptovaluta, då kallad Libra, 2019. Meningen var att revolutionera världens finanstjänster, och projektet skulle ske i samarbete med ett flertal företag.

Projektet stötte på hårt motstånd från myndigheterna, och Mark Zuckerberg själv försvarade det inför USA:s kongress. Efter konkgressförhöret hoppade ett antal partners av, och Libraprojektet bytte namn till Diem.

Diems grundare lämnade Meta

Diems ambitiösa planer krympte, och förra året lämnade grundaren David Marcus Meta. När Diem slöt avtal med Silvergate Capital för att ge ut valutan, men det hårda motståndet från USA:s centralbank, Federal Reserve, verkar ha gett satsningen dödsstöten. I november stod det klart att stablecoinutgivare var tvungna att vara reglerade banker om valutan ska användas till att köpa och sälja saker.

Rapporten från federalt håll konstaterade att det finns farhågor om vad som händer om ett stort nätverk av användare plötsligt börjar handla i ny valuta. Kombinationen av utgivare av stablecoin och ett stort företag ”kan leda till en överdriven koncentration av ekonomisk makt”, skriver Bloomberg.

Försöker rädda vad som räddas kan

Enligt Bloombergs källor diskuterar nu Diem med investeringsbanker hur man bäst kan sälja immateriella rättigheter och hitta nya jobb för de anställda som utvecklat teknologin.

Företaget försöker alltså få ut mest möjliga av det som är kvar av det så ambitiösa projektet enligt de anonyma källorna. Meta äger ungefär en tredjedel av Diem. Bland resten av ägarna finns investerare som Andreesen Horowitz, Union Square Ventures och Ribbit Capital, och även statligt ägda Temasek Holdings Pte från Singapore. På Diems webbsajt listas också kryptofokuserade ägare som Coinbase Global. Också Uber och Shopify har investerat i Zuckerbergs kryptodröm som nu alltså verkar gå i kras.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Analytiker: Guldet bättre värdereserv än bitcoin [Dagens PS]

Läs även: Fondförvaltare: Sluta satsa på stora techföretag [Dagens PS]