Dagens PS

Bröderna försvann – med 30 miljarder i bitcoin

Försvann bitcoin
Bröderna försvann från Kapstaden, Sydafrika, med 30 miljarder i bitcoin. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 juni 2021Publicerad: 27 juni 2021

Två bröder i Sydafrika försvann – tillsammans med motsvarande 30 miljarder svenska kronor i bitcoin från deras investeringsplattform för kryptovalutor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De första tecknen på trubbel i det sydafrikanska bolaget Africrypt kom i april, då Ameer Cajee, som är den äldre brodern och vd för Africrypt, informerade sina kunder att bolaget utsatts för en hackerattack. Han bad dem att inte dela vidare informationen till advokater eller myndigheter, då det kunde försvåra processen att få tillbaka de saknade pengarna, skriver Bloomberg.

“Omedelbart misstänksamma”

Det rörde sig om 69 000 bitcoin – som hade ett värde på runt 4 miljarder dollar vid bitcoins topp i april och 3,6 miljarder dollar när bröderna försvann. Det motsvarar 30 miljarder svenska kronor. Med det nuvarande priset på bitcoin är värdet 19,4 miljarder kronor.

Skeptiska investerare kopplade dock in advokatbyrån Hanekom Attorneys i Kapstaden direkt.

“Vi var omedelbart misstänksamma eftersom tillkännagivandet bad investerare att inte vidta rättsliga åtgärder. Africrypt-anställda förlorade åtkomst till back-end-plattformarna sju dagar före det påstådda hacket”, svarade Hanekom Attorneys på frågor per email till Bloomberg.

Direkt till röstbrevlådan

Advokatbyrån försökte spåra pengarna och upptäckte att Africrypts tillgångar flyttats ut ur Sydafrika, gått genom tumlare och blandare och andra stora pooler av bitcoin – vilket gör pengarna mer eller mindre ospårbara. Samtidigt gick samtal till mobiltelefonen hos bolagets vd Ameer Cajee, och till hans 20-åriga lillebror Raees, direkt till röstbrevlådan.

Alla bitcoin hos Africrypt var borta – tillsammans med bolagets ägare.

ANNONS

Oreglerad marknad i Sydafrika

Sydafrikas Finance Sector Conduct Authority undersöker Africrypt, men det är för närvarande förbjudet att inleda en formell utredning eftersom kryptotillgångar inte lagligen betraktas som finansiella produkter i Sydafrika, enligt tillsynschefen Brandon Topham. Polisen har ännu inte svarat på en begäran om kommentarer, skriver Bloomberg.

I januari gick det dagliga värdet för handel i kryptovalutor i landet över 2 miljarder sydafrikanska rand (1,19 miljarder svenska kronor) samtidigt som marknaden för kryptovalutor  i stort sett är helt oreglerad i Sydafrika.

Läs mer: Oro för ”kryptovinter” – bitcoin i dödskors

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS