Ukraina har fått mängder av donationer i kryptovaluta. Så långt rör det sig om donationer på 54 miljoner dollar, motsvarande 528 miljoner svenska kronor. Det skriver CNBC.

ANNONS

Tillgångarna kommer från 102 000 olika personer och organisationer, enligt analysfirman Elliptic. Det mesta av pengarna skickas till den ukrainska regeringen eller organisationen Come Back Alive, som stödjer militären.

Donationerna kommer bade I form av bitcoin, Ethereum, mindre kända valuator, NFT:er och så kallade stablecoins, däribland tether.

Bland donationerna finns bland annat 5,8 miljoner doller från Gavin Wood, som har grundat en kryptovaluta kallad polkadot.

En anonym donator har skänkt en miljon dollar i tether.

Upphovsmannen UkraineDAO har också auktionerat ut en NFT föreställande den ukrainska flaggan för motsvarande 6,5 miljoner dollar – den dyraste NFT som hittills har sålts. Pengarna för försäljningen går till Come Back Alive.

Kryptovaluta när annat inte fungerar

Regeringen har fått vänja sig vid att hantera just donationer i kryptovaluta snabbt. Det är nämligen svårt att lösa ut pengar, som fram till i lördags behövde gå genom traditionella betalkanaler. Dessutom har centralbanken slagit ner på digitala överföringar av pengar i samband med att krigslagar infördes i landet.

Men kryptovalutor behöver inte gå genom traditionella finansiella institutioner och på twitterkonton har regeringen bett om donationer i krypto.

ANNONS
ANNONS

”Kryptovaluta är särskilt väl anpassad för internationella pengainsamlingar, eftersom det inte respekterar nationsgränser och eftersom det är motståndskraftigt mot begränsningar – det finns ingen central myndighet som kan blockera transaktioner”, säger Elliptics chef Tom Robinson till CNBC.

Samtidigt kommer det nu stora statliga internationella donationer. Den amerikanska regeringen ger lånegaranti på 350 miljoner dollar till den ukrainska militären. Sverige ger lån på 50 miljoner dollar. Dessutom ska amerikanerna gå in med 10 miljarder dollar i humanitär hjälp.

Läs också:

Ukraina till ryska soldater: ”Halv miljon om du ger upp” [Dagens PS]
Nästan 3,8 miljoner i kryptodonationer till Ukraina [Dagens PS]