Trots FI-tillstånd så godkänner fortfarande de nordiska storbankerna inte kryptovalutor som bitcoin. Det gör att de svenska bitcoin­bolagen söker sig utomlands.

annons
annons

Kryptovalutorna blir allt mer accepterade, på sistone bland annat av betaljätten Paypal och internationella storbanker som JP Morgan.

Men hos de nordiska storbankerna är kassaskåpet fortfarande låst.

Bankerna erbjuder inte sina kunder tjänster som är kopplade till kryptovalutor, och hos Nordea får de anställda fortfarande inte ens handla bitcoin.

Krav på kundkännedom

Motståndet handlar, enligt SEB:s chefsstrateg Johan Javeus, bland annat om kravet på kundkännedom. Han säger till Di att det fortfarande finns många frågetecken som måste rätas ut som innan storbankerna kommer att godkänna kryptovalutor.

”Innan man har rett ut hur det där ska lösas tror jag att svenska banker, och banker överhuvudtaget, kommer att vara rätt försik­tiga”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Röriga regler

Finansinspek­tionen, FI, delar ut tillstånd till bitcoinbolag, samtidigt som man avråder svenska konsumenter från att investera i bitcoin. Och just den byråkratiska djungeln sätter käppar i bitcoin-maskineriet för bolag som Trijo, som tillhandahåller en mark­nadsplats där kryptovalutor kan köpas och säljas, och som har fått tillstånd från FI.

Bolaget är inte välkommet hos de svenska storbankerna – utan har istället öppnat konto i en brittisk bank.

Trijos vd Totte Löfström säger till Di att de svenska bankerna blev brända av penningtvätts­skandalen i Baltikum, och har därför satt in hårda åtgärder.

”Jag tror vi lider av det”, säger han.

Läs mer: Källor: Anrik bank tar sikte på bitcoinmarknaden

 

ANNONS
ANNONS