Cardano med myntet Ada har snabbt avancerat till den tredje största kryptovalutan i världen, enligt CoinGecko. Under torsdagen förra veckan slog den sitt eget rekord med en värdeökning från tre till 3,9 dollar. Men vad är cardano? En investeringsrådgivare förklarar – och tipsar.

ANNONS

Att blockkedjan cardano – med myntet Ada – har gjort en sådan rusning förbryllar experterna. Den är byggd 2015 på öppen källkod och är decentraliserad, men har ett relativt litet användningsområde.

En av förklaringarna till att cardano gått framåt är att det helt enkelt drar mindre energi i grävprocessen som blockchainvalutor måste genomgå. Både bitcoin och ethereum kräver mer el och datorkraft.

Det förklarar investeringsrådgivaren Michael Sikorsky, som är ordförande för Copia Wealth Studios för CNBC.

Som exempel tar han en vän som köpte en hästkapplöpnings-NFT för 200 dollar, motsvarande 1710 kronor, men behövde använda 80 dollar, 684 kronor, i så kallad ”gas”, eller energiutgifter. Sådana avgifter minskar med cardano.

Samtidigt är cardano inte den enda blockchain-teknik som är energisnål och den har relativt lite funktionalitet inbyggd.

Ethereum kan vidare visa upp fler DeFi-funktioner som gör valutan smidigare att låna, spara i och spekulera med, bland annat har den aggregatorer för avkastning. Det har inte cardano, byggs på i långsammare takt.

Max 45 miljoner mynt

En annan förklaring, förutom den energisnåla grävprocessen, kan helt enkelt vara att så många vill vara med och äga en del av en ny plattform, säger Michael Sikorsky.

Till skillnad från bitcion och ethereum finns det dessutom ett fixt antal Ada-mynt. Efter att 45 miljoner av mynten har grävts fram kan det inte bli fler. Det är som kryptovalutornas motsvarighet till en guldmyntfot och ger viss stadga på en volatil marknad.

– Här och nu ger det människor mycket mer lugn, för de vet att koden inte kommer att låta mer än ett visst antal mynt produceras, så det kommer att följa en mer klassisk kurva utifrån pricipen om utbud och efterfrågan, förklarar Michael Sikorsky.

ANNONS
ANNONS

Kryptovalutornas allmänna hoppighet går det inte att helt skydda sig från, dock.

”För den som har lite erfarenhet av krypto och som redan äger bitcoin och ether, så är det här för mig det den bästa kryptovalutan på lång sikt. Man måste tänka på det här som en investering över tid”, säger Michael Sikorsky till CNBC.

Läs också:

Här är raketerna – tre snabbväxande kryptovalutor
Expert: Snart spricker bubblan med NFT