Värmebölja vid nord- och sydpolen i mars

Uppdaterad: 22 mars 2022Publicerad: 22 mars 2022
isbjörn
I Arktis och Antarktis har man uppmätt värmerekord i mars månad. (Foto: Pixabay)

Mars månad har inneburit extrema temperaturhöjningar vid jordens båda poler, uppger The Conversation. Antarktis har haft värmebölja, med en uppmätt temperatur på 47 grader över det normala. I Arktis rör det sig om 30 grader mer än vanligt.

ANNONS
ANNONS

Det är vår i Arktis och höst på Antarktis. Men temperaturerna beter sig inte som vanligt. Vid mätstationen Vostok, djupt inne i Antarktis, uppmättes en temperatur på -17,7 grader C, vilket slår värmerekordet för säsongen på -32,6.

Vid kontinentens kuster har det fallit regn i stället för snö. Vid den australiska Casey-stationen uppmättes en dag 5,6 plusgrader, vilket innebär issmältning och värmebölja i en period då Antarktis normalt går mot kallare tider. Det är andra gången det händer. 2020 uppmätte man vid samma station över 18 plusgrader.

I Arktis har Svalbard uppmätt rekordtemperaturen 3,9 grader i mars, vilket är långt ifrån det normala.

Värmebölja kopplad till atmosfärisk flod

Temperatökningen kom i samband med ett väderfenomen som forskarna kallar ”cyklonbomb” där en så kallad atmosfärisk flod krockade med ett högtryck. Ett liknande förlopp har legat bakom Antarktis värmebölja.

Arktis har värmts upp dubbelt så fort som resten av världen, enligt The Conversation. Det handlar om ett självgenererande förlopp, där det mörka vattnet under isen absorberar mer värme samtidigt som smältande is gör allt större ytor mörka.

IPCC tror att somrarna i Arktis kan bli helt isfria 2050.

På ett liknande sätt förhåller det sig med i Antarktis. Om temperaturen höjs till med två grader kommer isen där att i princip helt försvinna, ett scenario som verkar alltmer troligt.

Läs också:

Där slog klimatförändringarna rekord 2021

ANNONS
ANNONS