Lev hållbart och spara pengar

Uppdaterad: 29 juni 2021Publicerad: 28 juni 2021
hållbarhet
Enligt en ny studie av University of Michigan kan hushåll faktiskt spara pengar på hållbara val. (Foto: Unsplash)

Konsekvenserna av klimatförändringarna blir allt värre. Experter uppmanar nu hushåll att satsa mer på hållbarhet, och tillägger att man faktiskt kan spara pengar på det. 

ANNONS
ANNONS

Enligt NASA var förra 2020 ett av de varmaste åren hittills. “Kommande generationer kommer behöva minska på utsläppen drastiskt”, säger Gregory Keoleian från University of Michigan. “Vi befinner oss i en djup kris och måste agera nu.”

Enligt en ny studie av universitetet kan hushåll spara 1560 dollar (cirka 13000 kronor) varje år genom hållbara val i vardagen. Här är åtta förslag på hur du kan spara pengar på hållbarhet.

1. Använd LED-glödlampor

LED-glödlampor drar minst 75 procent mindre energi än vanliga glödlampor och håller 25 gånger längre. Hushåll kan spara så mycket som 75 dollar om året på energikostnader genom att byta till LED, enligt Consumer Federation of America.  

2. Koppla bort enheter

Uppkopplade enheter på stand-by står för mellan fem till tio procent av energikonsumtionen i hushåll. Att inte dra ut kontakten på apparater när de inte används kostar cirka 100 dollar varje år.  

3. Tänk på termostaten 

Hushåll kan spara pengar och samtidigt rädda klimatet genom att sänka termostaten hemma när det är kallt ute och höja den när det är varmt. Dessutom finns det programmerade termostater som stängs av när du inte är hemma, vilket ytterligare reducerar energiförbrukningen. 

4. Kallt vatten istället för varmt

“Att värma upp vatten är bland det dyraste vi kan göra”, säger John Hocevar från Greenpeace. Att duscha kallt kanske inte för alla, däremot kan man köra diskmaskinen och tvättmaskinen på kallt vatten.  

5. Minska på plasten

Planeten mår bra av färre plastprodukter. Man kan till exempel använda återanvändbara matlådor istället för plastlådor, återanvändbara vattenflaskor istället för plastflaskor och papperssugrör istället för plastsugrör. 

6. Förändra din diet

“Att börja äta mer vegetariskt kommer både hjälpa din hälsa och din plånbok”, säger Theresa Eberhardt från Environmental Defense Fund.  

7. Köp effektiva apparater

“Många tror att man kan spara pengar på att inte köpa uppdaterade hushållsprodukter. Men faktum är att du skadar ekonomin mer på så sätt eftersom de gamla produkterna drar så mycket mer energi”, säger Keoleian. 

8. Se över dina transporter

Slutligen kan man fundera över sina transportval, försöka att köra bil i onödan och kanske testa carpooling. Att se till så att däcken är uppblåsta ordentligt är också skonsamt för miljön.  

Om du vill ta reda på hur stort ditt koldioxidavtryck är, klicka här.

Läs hela artikeln om hållbarhet på CNBC.

Läs mer: Expert: Byt nötkött mot buffé av växter 

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS