Miljöminister Per Bolund ser FN:s nya klimatrapport som en tydlig larmsignal. Det är tid att agera menar han och sätta upp skarpa klimatmål. 

ANNONS

FN:s klimatpanel IPCC släppte sin senaste klimatrapport under måndagen som Dagens PS rapporterade om.

Enligt rapporten är vi ute på väldigt tunn is och redan inom 20 år kommer den globala medeltemperaturen att nå eller ha passerat 1,5 graders uppvärmning som är Parisavtalets gräns.

”Det här är ett alarm som vi måste lyssna till. Läget är ännu allvarligare än vad forskningen tidigare visat”, säger miljöminister Per Bolund till TT, skriver Dagens Nyheter.

Skarpa klimatmål

Miljöministern vill nu se skarpare klimatmål.

Sveriges klimatmål är att nettoutsläppen ska ned till noll senast 2045, minskningar som inte räcker menar Per Bolund.

ANNONS
ANNONS

”Jag ser att tiden nu är mogen för att verkligen ta klivet bort från de fossila lösningarna och förbjuda användning av fossila bränslen, att sätta ett stoppdatum”, säger han till Di.

Han vill se en tydlig politisk rikting bort från fossila källor och visa näringslivet vägen framåt i omställningen.

Cementa i hetluften

En känslig politisk fråga i sammanhanget är oundvikligen om Cementa, dotterbolag till tyska jättebolaget HeidelbergCement, ska fortsätta bedriva sin verksamhet i Slite på Gotland från och med den 1 november, som Dagens PS har berättat om.

Strålkastarljuset är på regeringen och miljöministern som efter klimatrapporten vill se kraftiga utsläppsminskningar.

Kommer kalkbrytningen stoppas för gott eller kommer regeringen låta Sveriges näst största koldioxidutsläppare att fortsätta sina utsläpp på Gotland. Blir det ett beslut för miljön eller kommer regeringen vika ner sig för byggindustrin?

ANNONS
ANNONS

”Det är inte kol, olja och naturgas som kommer att vara de lösningar som kan användas i framtiden. Nu gäller det att gå ’all in’ på de hållbara lösningarna”, säger Per Bolund till Di.

Läs mer: Greenpeace hotar regeringar – vill stoppa ”klimathelvete”