Högsta förvaltningsdomstolen slår fast Skatterättsnämndens beslut om att Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials påse beläggs med plastpåseskatt – trots att den inte innehåller någon traditionell plast. 

ANNONS

Gaia-kassen har funnits ute på marknaden i flera år, och består av det egenutvecklade materialet Biodolomer, som består av flera förnybara råvaror som tillverkas i Gaia Biomaterials fabrik i Helsingborg i partnerskap med EU:s miljöprogram LIFE, som ger bidrag till miljö- och klimatåtgärder inom EU.

”EU har lagt ner tiotals miljoner”

Men nu kan produktionen behöva flytta utomlands, menar företagets grundare. Detta efter att Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast Skatterättnämndens beslut om att påsen ska räknas in bland de plastbärkassar som ålagdes skatt på tre kronor plus moms från och med 1 maj i fjol.

”EU har lagt ner tiotals miljoner i vår utveckling av Biodolomer. Det blir konstigt när EU ger medel för att vi ska utveckla en miljöanpassad produkt som sedan straffbeskattas i Sverige”, säger Åke Rosén, grundare av Gaia Biomaterials till tidningen Näringslivet, som är Svenskt Näringslivs nya digitala nyhetstjänst.

Gaia Biomaterials menar att påsen borde räknas in bland påsar för varaktigt bruk och vars syfte är att återanvändas, som inte omfattas av skatten.

”Efter att skatten på plastbärkassar infördes anpassade vi kassen för flergångsanvändning och testade den hos det statliga forskningsinstitutet RISE och fick den godkänd som flergångsbärkasse”, säger Åke Rosén.

Anledningen: Ser ut som en plastpåse 

Skatterättsnämndens beslut grundar sig i att påsen ser ut som en ”typisk plastkasse”, och därmed inte kan anses vara för varaktigt bruk. Gaia överklagade till Högsta förvaltningsdomstolen – som alltså går på Skatterättsnämndens linje och ålägger Gaia plastpåseskatt.

ANNONS
ANNONS

”Det är rent åt skogen och tar i princip knäcken på hela vår utveckling av miljöanpassade plastpåsar. Jag har sedan 1970-talet arbetat för att ta fram material som är lika bra som plast men mer miljövänliga. Och nu när jag lyckats göra något riktigt bra så sparkar de undan benen på mig. Det är inte rättvist. Det här visar bara hur politiken arbetar mot svensk forskning inom klimatområdet”, säger Åke Rosén till tidningen Näringslivet.

Läs mer: Stora effekter av plastpåseskatten under första året