Matmissionen öppnar tre nya butiker i Stockholm med donerad mat från dagligvaruhandeln. Det nya målet är att minska matsvinnet.

ANNONS

Det är ett samarbete mellan Stockholms Stadsmission, Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF) som står bakom de nya butikerna.

”Vi tycker att det är ett väldigt viktigt initiativ, att tillsammans med leverantörsföretagen, möjliggöra att Stockholms Stadsmission öppnar fler butiker dit dagligvarubranschen kan donera varor som annars riskerat att bli svinn och som samtidigt når människor i behov av stöd”, säger Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel till Di.

Krävs medlemskap

För att kunna handla i butikerna krävs ett medlemskap på Matmissionen och priserna kommer vara runt en tredjedel av ordinarie butikspris. Maten som doneras kan vara varor med kort bäst-före-datum som annars riskeras att slängas.

De tre nya butikerna kan därmed rädda 3 000 ton mat från att hamna på tippen varje år.

”I grossistledet kan till exempel en hel pall av produkter ha fått någon skada. Det kan också vara någon produktion som ska byta förpackning och som fasas ut”, säger Karin Brynell.

Det finns redan två befintliga matbutiker i Jakobsberg och Hägersten. En ny butik kommer öppna i Hallunda Centrum innan året är slut, och det är oklart var de två andra butikerna hamnar.

Nya jobb

Samtidigt skapas nya arbetstillfällen.

”I varje butik har vi ungefär fyra till fem anställda och 10–15 som arbetstränar via Arbetsförmedlingens olika insatser”, säger Johan Rindevall, chef för Matmissionen på Stockholms Stadsmission.

ANNONS
ANNONS

Han säger att reaktionerna hittills har varit positiva.

”Folk åker väldigt långt för att handla och bara att vi kommer öppna fler butiker kommer många tycka är en väldigt bra grej.”

Läs även: Mat och hållbarhet – saker alla borde tänka på [Dagens PS]