Dagens PS

Därför skenar priserna på förnybar energi

förnybar energi
Priserna på vind- och solkraft har ökat globalt med nästan 30 procent på ett år. I artikeln ser du varför. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 apr. 2022Publicerad: 13 apr. 2022

Leveransproblem och kraftigt stigande efterfrågan i utbudsbristen driver upp priserna på förnybar energi, alltså vind- och solkraft.

ANNONS
ANNONS

Reuters uppger med hänvisning till en ny rapport att priserna på vind- och solkraft på stora globala marknader ökat med nästan 30 procent på ett år.

Utvecklarna brottas med omfattande problem i leveranskedjorna och stigande kostnader på både frakt och arbetskraft.

“Kontraktspriserna för förnybar energi har stigit med 28,5 procent i Nordamerika och 27,5 procent i Europa under det senaste året, enligt ett kvartalsindex från LevelTen Energy som följer affärerna, kända i branschen inom energiköpsavtal (PPA), skriver Reuters.

Med de pågående kriget i Ukraina har logistikproblemen förvärrats och vänt på den tidigare så positiva prisutvecklingen. Ett decennium av kostnadsminskningar inom sektorn har förbytts till dramatiska kostnadsökningar.

Riskerar att skynda på klimatförändringarna

I värsta fall väntar ett scenario där kampen mot klimatförändringarna påverkas. Risken finns att de högre kostnaderna dämpar efterfrågan på förnybar energi samtidigt som FN uppmanat till ökad användning av ren energi för att de skadliga effekterna av ett varmare klimat inte ska expandera lika snabbt.

I Nordamerika finns också en oro för att lagstiftarna i USA inte förlänger skattelättnaderna för anläggningar av förnybar energi.

Dessutom befarar branschen att USA kan införa tullavgifter på solpaneler från Asien.

ANNONS

“Det finns bara svårlösta problem just nu med vår leverantörskedja”, säger Reagan Farr, vd för den amerikanska solenergiutvecklaren Silicon Ranch, i en intervju, enligt Reuters som konstaterar att Rysslands krig i Ukraina även minskat efterfrågan på rysk naturgas vilket spätt på behovet av förnybara energikällor.

Läs även: Investerare till regeringar: “Sluta mata fossila näringar”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS